kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

De ce nu sunt angajaţi şomerii din mediul rural? A aflat Asociaţia “Târgovişte spre Europa”

Asociaţia Târgovişte spre Europa a realizat la finalul unui proiect încheiat anul acesta un studiu privind ocuparea şomerilor din mediul rural, studiu realizat pe baza unui chestionar cu 510 şomeri din 10 localităţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 50 de ani.

Este vorba despre localităţile Bucşani, Braniştea, Conţeşti, Dărmăneşti, Gura Ocniţei, Iedera, I.L.Caragiale, Ocniţa, Odobeşti şi Valea Lungă.

Studiul este rezultat al proiectului “Reţea de Centre de Dezvoltare a Resurselor Umane în Mediul Rural din Judeţul Dâmboviţa“, cofinanţat din Fondul Social European, prin programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Chestionarul a cuprins 14 întrebări prin care s-au solicitat, în afara datelor personale despre respondenţi, informaţii despre sursele de unde obţin informaţii despre locurile de muncă vacante, metodele de căutare a unui loc de muncă, punctele tari/slabe cu care cred că s-ar putea prezenta la un interviu de angajare, importanta vârstei şi a experienţei pentru angajatori, problemrle cu care se confruntă şomerii în găsirea unui loc de muncă, aşteptări în privinţa măsurilor pe care autorităţile locale le-ar putea lua pentru îmbunătăţirea ofertei de muncă, aşteptări la locul de muncă şi motive pentru care cred că nu sunt angajate persoane din mediul rural.

DSC08115

Dacă la unele întrebări, procentele au fost oarecum împărţite egal între răspunsuri, la altele discrepanţele au fost vizibile. De exemplu, la întrebarea dacă angajatorii îşi selectează angajaţii şi în funcţie de vârstă, persoanele participante la sondaj au optat în procent de 84,96% pentru “DA“, 3,56% pentru “Nu“, 9,66% pentru “Numai în anumite situaţii“ şi 1,82% pentru “Nu ştiu“. (foto 2)

DSC08116

De asemenea, la punctele slabe cu care se confruntă şomerii în căutarea unui loc de muncă, repondenţii au spus în procent de 69,32% că este vorba despre bagajul de cunoştinţe insuficient, 53,89% studiile nefinalizate, întrerupte, 43,55% lipsa de experienţă. Acestea sunt principalele motive, dar pe planuri secunde au fost şi alţi factori precum vârsta, aspectul fizic, ţinuta, vocabularul inadecvat sau comunicarea defectuoasă.

DSC08117

La întrebarea “care credeţi că sunt problemele cu care se confruntă şomerii din mediul rural din judeţul Dâmboviţa în găsirea unui loc de muncă“ principalul răspuns, oferit în procent de 94,40% a fost locurile de muncă insuficiente/ inadecvate.

Prima concluzie a studiului, în opinia celor de la “Târgovişte spre Europa“ este aceea că “marea majoritate a celor chestionaţi cred că tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă nu reuşesc să se angajeze din cauza faptului că în şcoală nu primesc cunoştinţele necesare la locul de muncă, potrivit calificării“.

Tot aceştia spun că “o altă problemă cu care se confruntă şomerii la angajare o reprezintă faptul că foarte mulţi absolvenţi, calificaţi într-un domeniu sau altul, nu cunosc nici teoretic meseria respective, nu se pot angaja decât prin relaţii, dar fără a cunoaşte mai nimic din aspectele practice din domeniul respectiv“.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media