Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

Dâmbovițenii, care pleacă la muncă și lasă copii în țară, trebuie să respecte noi reguli

sursa foto: familist.ro

Părinţii care lucrează în străinătate au obligaţia de a notifica plecarea în altă ţară, precum si de a desemna o persoană eligibilă pentru îngrijirea copiilor pe durata plecării. Pentru a fi eligibilă, persoana trebuie sa fie majoră, să facă parte din familia extinsă a copilului si să îndeplinească toate condiţiile materiale şi morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului are obligația de a furniza datele de contact ale părinţilor plecați în străinătate si de a face dovada menţinerii legăturilor cu aceștia.

Prin Hotărârea nr. 691 publicată în Monitorul Oficial 663/01.09.2015, a fost completată procedura de identificare şi monitorizare a modului de creştere si îngrijire a copiilor aflaţi în risc de separare de familie, inclusiv a celor cu  un singur  părinte plecat în străinătate, precum şi a copiilor care au revenit în tară după o perioadă de migraţie mai lungă de 12 luni, serviciile de care aceşti copii pot beneficia, precum şi modul de lucru al autorităților publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale.

Conform hotărârii, serviciile de asistență socială din cadrul primăriilor au obligaţia de a se deplasa la domiciliul copilului si de a verfiica dacă părintele plecat în străinătate a notificat conform legii plecarea sa, precum şi desemnarea unei personale eligibile pentru îngrijirea copilului, după care va începe procesul de monitorizare.

Primăriile trebuie să înainteaze adrese către şcoli în vederea descoperirii copiilor care au unul sau ambii părinti plecaţi în străinătate. După ce școlile transmit situația acestor copii,  primăria monitorizează situaţia acestora prin anchete sociale la domiciliu. Anchetele se vor desfăşura din 2 în 2 luni, pe perioada primelor 6 luni, după care vor fi realizate semestrial.

În judeţul Dâmboviţa, în trimestrul 2 al acestui an au existat  18 cazuri de copii care au reluat alocaţiile oferite de stat,  în trimestrul 3 înregistrându-se 38 de alocatii reluate in plată. Numarul copiilor care pleacă este însă mult mai mare decât al celor care revin în ţară, in trimestrul 2 fiind înregistrate 134 de cazuri în care alocaţia a fost suspendată, iar în trimestrul 3, 141.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media