60 de femei din judeţul Dâmboviţa încep cursurile de lucrător în domeniul conservelor de fructe şi legume, prin proiectul Anotimpuri la borcan Sud Muntenia. Cursurile reprezintă primul pas din drumul pe care îl vor parcurge femeile fără loc de muncă spre o viaţă independentă financiar.
Calificarea persoanelor înscrise în proiect în specializarea de lucrător în producția de conserve din fructe și legume, este esenţială pentru comercializarea pe piață a produselor realizate în mediu rural. Astfel, femeile sunt sprijinite să devină mici antreprenori, să aducă un venit în plus familiilor și să dezvolte activități conexe agriculturii de subzistență, fără să fie nevoite să se mute la oraș.
E binecunoscut faptul că româncele au talent la prepararea dulcețurilor, murăturilor și compoturilor. Dar, în cele mai multe dintre cazuri, de bunătățile realizate de ele se pot bucura doar membrii familiei, conservele neîndeplinând condițiile legale pentru a fi introduse pe piață. Conform reglementărilor în vigoare, în lipsa certificării și în lipsa unui mediu avizat igienico-sanitar, produsele, oricât de gustoase, nu pot fi comercializate.
Anotimpuri la borcan Sud Muntenia vine în întâmpinarea acestei nevoi, oferind unui număr de 392 de femei din regiune, atât cursuri gratuite de calificare în producția de conserve, cât și mediul potrivit pentru realizarea lor. În acest scop, vor fi înființate trei centre culinare complet utilate și avizate igienico-sanitar care vor fi puse, în mod gratuit, la dispoziția persoanelor înscrise în proiect și a comunității.
„Ne-am gândit la acest proiect pentru a sprijini dezvoltarea pe termen lung a comunităților. Oferim o alternativă femeilor din mediul rural, în afara agriculturii de subzistență ori a navetei sat-oraș, pentru a aduce un venit în casă. Acum, ele se pot folosi direct de legumele și fructele din comunitate pentru a produce gemuri, compoturi și murături, în cele mai sigure condiții pentru ele şi pentru consumatorii care le vor cumpăra de pe rafturile magazinelor. Astfel, încurajăm atât antreprenoriatul la nivel rural cât și menținerea unui stil de viață sănătos şi responsabil.”, declară Anca Ștefan, Manager de proiect.
Recrutările pentru înscrierea în proiect vor avea loc până la epuizarea celor 392 de locuri destinate femeilor din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Condițiile de înscriere sunt următoarele: persoană de sex feminin, cu domiciliul în mediul rural din judeţele amintite, absolventă a minimum opt clase, fără venituri din activităţi economice.
Numele oficial al proiectului Anotimpuri la borcan Sud Muntenia este „Ocupare și antreprenoriat rural în regiunea Sud Muntenia”.
„Ocupare şi antreprenoriat rural în regiunea Sud Muntenia” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 -2013, Investește în oameni!
Persoane de contact pentru înscrierea în proiect: Mariana Duțan (0722 406 778) şi Cristina Gheboianu (0732 222 328).
***
Despre Asociația React: Asociația React este o organizație neguvernamentală, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societății civile prin proiecte ample, durabile, cu impact în comunitățile vizate. Organizația activează în patru domenii: sănătate publică, educație, dezvoltare comunitară și economie socială, are 5 sucursale în care lucrează mai mult de 50 de angajați și peste 200 de voluntari. Până în prezent, Asociația React a obţinut 13 premii de excelență – naționale și internaționale și a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieți omeneşti. www.asociatiareact.ro
Dar de ce numai femei ?