Corina oferă un model ca voluntar și mai presus de toate, ca om. Deși s-a înscris ca voluntar la Crucea Roșie din pură curiozitate pentru ceea ce înseamnă prim ajutor, pentru că fusese în situația de a acorda prim ajutor, a descoperit rapid beneficiile voluntariatului și o echipă frumoasă pe care o consideră ca o a doua familie și pur și simplu nu a putut să renunțe la a fi voluntar. “M-a atras că tot timpul te dezvolți nu numai prin cursurile de sine stătătoare, dar și pentru că iei contact cu multe persoane, stabilești legături în toată țara și pentru că înveți făcând multe lucruri, inclusiv muncă de secretariat pe parte de contracte, adrese, ordine de transport și de parcurs. În plus, nu știu câtă lume poate spune că a întâlnit-o pe Principesa Margareta, a zburat cu elicoperul și a participat la tabere gratuite la munte și la mare” explică tănăra de 23 de ani.
“Toți avem instinctul de a ajuta”
Este ceea ce crede cu tărie Corina, care a fost implicată în multe acțiuni sociale și umanitare alături de Crucea Roșie Dâmbovița și care se gândește la inițierea unei campanii “Cât de bun ești la a fi om?” – prin care oamenii să fie încurajați să facă bine. Pentru că, deși a trebuit să intrevină în diverse cazuri care puneau viața în periocol – un preinfarct, epilepsii, hipoglicemii – a-i ajuta pe ceilalți nu înseamnă doar a interveni în situații de prim ajutor premedical. Iar cât privește activitatea de la Crucea Roșie există mai multe departamente și firește situații în care fiecare poate deprinde sau cultiva întrajutorarea. “Noi funcționăm în baza a 7 principii fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie: Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate, Universalitate. Purtăm principiile acestea în spate o dată cu rucsacul de prim ajutor”.
Înarmată cu aceste principii, merge mai departe și strânge satisfacții sufletești. „De multe ori noi, când ne întâlnim cu foști profesori, îi abordăm cu formule de genul “Știți, mi-ați fost profesor…” Am avut supriza să primesc trei telefoane, de la trei profesori din școala generală și din liceu (n.r. Colegiul Național “Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște) și să-mi spună: “Bună, Corina, mai știi, ți-am fost profesor. Vrei să vii la noi, la clasă, să predai prim ajutor? Mi se face și acum pielea de găină. Evident că nu i-am uitat, dar faptul că ei au apelat la mine înseamnă mult”, povestește emoționată tânăra târgovișteancă.
“Nu intenționez să mă opresc nici la primul fluturaș de salariu, nici la primul cupon de pensie”
Voluntariatul i-a intrat în sânge și chiar dacă este înscrisă la trei facultăți – Drept, Litere și Psihologie – de asemenea proaspăt angajată, spune că va găsi mereu timp pentru asta. “Voluntariatul este, pentru mine, ca o cană de ceai cald într-o zi friguroasă. Vezi atâta rău în jurul tău și totuși e un lucru care îți încălzește parcă tot corpul. Voluntariatul este o activitate pe care eu am început-o o dată cu buletinul și nu intenționez să mă opresc nici la primul fluturaș de salariu, nici la primul cupon de pensie”.
În prezent coordonează voluntarii filialei de Cruce Roșie Dâmbovița. Sunt în total 426, dar activi sub 100. Formează de asemenea elevii dâmbovițeni în acordarea primului ajutor, numai anul trecut pregătind 100 astfel de copii și tineri. Iar la final de zi adună satisfacțiile muncii sale. “Cel mai de preț lucru pe care îl facem la Crucea Roșie este sclipirea din ochii oamenilor pe care îi ajutăm” crede Corina Spătaru care își continuată firesc activitatea sub forma unui job ca lucrător de tineret în cadrul Fundației Naționale pentru Tineret, pentru Centrul de Tineret Târgoviște din cadrul Fundației Județene pentru Tineret Dâmbovița, unde contribuie la organizarea și desfășurarea de ateliere gratuite, educative și recreative, pentru tineri, de asemenea organiarea de activități care să dezvolte comunitatea.