În data de 26 octombrie, in localitate Lungulețu va avea loc o prezentare de produse al companiei AGROSEL, companie 100% românească care este prima companie din țară care a ameliorat și înregistrat cu succes hibrizi de legume românești adaptați condițiilor de climă și sol din România.
Evenimentul v-a avea loc de la ora 11:00 în spatele fostului abator din localitate. V-a prezenta dl. dr. Ing. Nanu Ștefan.
Oricine este bine venit!
Importanța culturii
Varza albă se situează pe un loc de frunte în țara noastră, atât în ceea ce privește suprafața pe care se cultivă cât și în privința producțiilor totale care se obțin anual. Importanța alimentară și terapeutică a verzei, explică răspândirea acestei specii legumicole în toate regiunile țării, cu excepția zonelor înalte de munte.
Exigențe ecologice
Temperatura optimă de germinație a semințelor este de 18 – 20°C. Plantele tinere de varză rezistă până la -10°C dacă au fost bine călite. Consumul zilnic de apă este variabil, de la 0,2 – 0,4 l până la 2 – 2,5 l pe plantă, în funcție de faza de vegetație. Varza are cerințe mari față de lumină, mai ales în faza de răsad, când în condiții insuficiente răsadul se alungește. Excesul de azot și insuficiența de potasiu determină prelungirea perioadei de vegetație, formarea unor căpățâni afânate și reduce capacitatea de păstrare a acestora.
Date tehnologice.
Literatura de specialitate apreciază că varza nu este o bună plantă premergătoare pentru alte specii legumicole, datorită faptului că extrage o mare cantitate de azot din sol. Varza albă se cultivă ca și varză extratimpurie (în spații protejate – tunele, solarii, sere), varză timpurie, de vară și toamnă. Înfințarea culturii se poate face prin răsad, sau prin semănat direct. La producerea răsadurilor de varză, se va urmari respectarea temperaturii și umidității, în funcție de etapă (tabelul 1).
Tabelul 1
Microclimatul necesar în spațiul de producere a răsadurilor de varză
Specia | Perioada | Temperatura(°C) | Umiditatea relativă(%) | Intensitatea aerisirii | ||
Zile senine | Zile noroase | Noaptea | ||||
Varză | Semănat-răsărit | 18-20 | 18-20 | 18-20 | – | – |
7 zile după răsărit | 10-12 | 9-11 | 8-10 | 70-75 | Puternică | |
Până la repicat | 12-16 | 10-12 | 10-12 | 70-75 | Puternică | |
După repicat | 14-18 | 12-14 | 10-12 | 70-75 | Puternică | |
Etapa de călire | 8-10 | 8-10 | 8-10 | 70-75 | Foarte puternică |
Cultivare.
AGROSEL SRL, societate privată cu capital sută la sută românesc, funcționează pe piața semințelor de legume din România încă din 1998. Încă de la început, societatea s-a declarat a fi un adevărat partener pentru legumicultorii români, oferindu-le acestora nu doar semințe de legume de calitate, ci și consultanța necesară.
Pentru zona de sud a țării unde se preferă varza de formă rotundă, reprezentanții AGROSEL recomandă cultivarea hibridului Victoria F1. Deși are o perioadă de vegetație de 75 – 80 zile, varza poate fi recoltată începând de la 65 zile, dar poate fi menținută în cultură până la circa 90 zile, fără riscul de crăpare. Capățânile de varză au greutatea cuprinsă între 2,5 – 3 kg, sunt ideale pentru murat datorită foliajului fin, fără nervuri proeminente. Plantele acestui hibrid sunt rezistente la Fusarium oxysporum f.sp. conglutinans, rasa 1. Pentru cultivatorii care doresc un hibrid pretabil atât pentru consum current cât și pentru păstrare, AGROSEL recomandă New York F1, un hibrid cu perioada de vegetație de 80 – 85 zile. Căpățânile sferice de 2,5 – 3 kg se pot păstra până la 3 luni. Plantele acestui hibrid sunt rezistente la fuzarioză (Fusaruim oxysporum f.sp. conglutinans) și putregaiul negru al verzei (Xanthomonas campestris f.sp. conglutinans).