kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

E jale pe ogoarele agricultorilor dâmboviţeni. Nu vor avea ce să recolteze în toamnă!

 

Cea mai gravă situaţie se înregistrează la culturile de rapiţă, unde au mai rămas doar 200 de hectare, declarate calamitate de secetă, şi la cultura de porumb, unde aproximativ 8000 de hectare sunt calamitate, iar peste 50.000, afectate în proporţie de peste 30%, majoritatea suprafeţelor cultivate în gospodării. Şi la grâu, peste 3000 de hectare sunt afectate în proporţie de peste 30%, din care doar 600 ha sunt asigurate. Nu sunt însă singurele culture care vor avea de suferit, în total, peste 80.000 de hectare de teren cultivate în toamna anului trecut fiind afectate şi doar 13.000 de hectare dintre acestea asigurate. Ca urmare a acestor situaţii, recoltarea, mai ales la porumb şi floarea soarelui, unde 6000 de ha sunt afectate, se va face în cantităţi foarte mici. Reprezentanţii DADR Dâmboviţa spun că au luat măsurile care s-au impus pentru combaterea efectelor secetei şi le-au şi prezentat:

–   transmiterea către primării şi principalii fermieri a avertizărilor meteorologice;

–   informarea fermierilor privind aplicarea unor tehnologii adecvate menite să conserve apa din sol;

–   crecătorii de animale cu efective la păşunat au fost sfătuiţi sa-şi ia măsuri pentru asigurarea necesarului de apă şi de protejare a animalelor în zone umbrite pe perioada caniculară;

–   s-au stabilit cu Camera de Comerţ condiţiile de eliberare a ″Avizului de Forţă Majoră″ pentru secetă şi au fost informaţi fermierii;

–   s-a transmis la MADR, săptămânal, situaţia culturilor afectate în vederea elaborării actelor normative privind despăgubirile ce se vor acorda fermierilor afectaţi.

Seceta va influenţa negative, însă, şi desfăşurarea campaniei agricole de însămânţări de toamnă, în sensul că nu se pot efectua lucrări de calitate pentru pregătirea patului germinativ şi culturile însămânţate nu vor avea umiditatea necesară pentru germinare şi creştere.

La nivelul judeţului Dâmboviţa peste propusă pentru însămânţările din toamna 2012 47.370 de hectare, din care peste 3000 cu grâu şi peste 2000 de ha cu rapiţă pentru ulei. Chiar dacă sondiţiile meteo nu sunt favorabile însămânţării din toamnă, agricultorii au la dispoziţie utilajele agricole necesare. Astfel, potrivit Direcţiei Agricole Judeţene, pentru realizarea programului de însămânţări sunt disponibile în judeţ un număr de 5224 tractoare, 4468 pluguri, 1978 grape cu discuri şi 1025 semănători pentru păioase.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media