Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3660/3661
4-12-2021
20-Nordicele-pajisti-si-Tau

Doar 6 primării din Dâmbovița au elaborat amenajamente pastorale, ce vor fi din 2018 o condiţie obligatorie pentru încasarea subvenţiei pe pajişti

Doar 6 primării din județ au aprobate până acum proiecte de amenajamente pastorale, fără de care, din 2018, conform regulilor în vigoare în prezent, utilizatorii de pajiști nu vor primi subvenția pe suprafață. Este vorba despre primăriile Runcu,  Moțăieni, Șotânga, Valea Lungă, Moroieni (2016-90% grad de elaborare) și Târgoviște.

Deși, inițial, termenul până la care trebuiau întocmite aceste documentații era 2016, ca fermierii să nu piardă banii anul viitor, Ministerul Agriculturii a amânat acest termen de realizare a amenajamentelor pastorale până în 2018.

Conform Ordonanței 34/2013, Camera Agricolă este responsabilă în organizarea și elaborarea acestor proiecte de amenajări pastorale, prin organizarea grupurilor de lucru la sediul instituției sau la centrele locale agricole. În anul 2016, am elaborat un singur proiect de amenajare pastorală pentru municipiul Târgoviște și este finalizat în proporție de 90% amenajamentul pastoral pentru UAT-ul Moroieni, cu o suprafață de peste 600 de hectare. Noi deja avem legături cu 24 de primării pentru demararea și întocmirea acestor proiecte de amenajamente pastorale, dar lucrurile au mai încetinit din punct de vedere al acțiunii, pentru faptul că s-a prelungit perioada de depunere pentru aceste amenajamente pastorale până în 2018. Din acel moment, primăriile nu mai au voie să facă închirieri sau arendări pe suprafața de pășune decât dacă au elaborate astfel de amenajamente pastoraleIoan Morar, director Camera Agricolă Dâmbovița

 

În afară de cele două proiecte aprobate anul acesta, Camera Agricolă Dâmbovița a mai întocmit alte patru proiecte în 2015. În total, 6 primării s-au conformat până acum legii realizării amenajamentelor pastorale ce vor fi din 2018  o condiţie obligatorie pentru încasarea subvenţiei pe pajişti.

Ioan Morar mai spune că foarte puțin primării au elaborat studii pedologice, unul dintre principalele motive pentru care s-a întârziat elaborarea amenajamentelor pastorale.

Amenajamentul pastoral reprezintă un îndrumar de lucru adaptat condiţiilor locale, pentru valorificarea economică şi durabilă a pajiştilor, astfel încât să permită menţinerea biodiversităţii, creşterea productivităţii, a capacităţii de regenerare a plantelor, utilizatorii având obligaţia să gestioneze pajiştile conform normelor tehnice prevăzute în amenajament. Scopul final al punerii în practică a amenajamentelor pastorale constă în diminuarea sau înlăturarea procesului de degradare a pajiştilor permanente printr-un mod raţional de gospodărire a fondului pastoral naţional.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media