Dâmbovița: Se anunță un an excelent pentru porumb și floarea soarelui, după recolta slabă de grâu, orz, orzoaică și rapiță

Distribuie:

După recoltele slabe obținute în acest an la grâu, orz, orzoiacă de toamnă și rapiță, situație generată de condițiile meteorologice nefavorabile din prima parte a anului, specialiștii în agricultură anunță și reversul medaliei!  Aceștia spun că vom avea recolte excelente la culturile de porumb și floarea soarelui, culturi care urmează să fie recoltate în toamnă și care se prezintă foarte bine la momentul actual!

,,Culturile de primăvară la acest moment se prezintă foarte bine și mă refer în mod special la porumb și floarea soarelui. Cel puțin la aceste două culturi, din punctul meu de vedere, nu mai sunt riscuri care să influențeze semnificativ scăderea producției. Se mai pot întâmpla lucruri, pot să mai apară diferite probleme, dar la cum se prezintă acum noi estimăm o producție foarte bună. La nivelul județului Dâmbovița, floarea soarelui a fost cultivată pe circa 16.000 ha, iar porumbul pe 65.000 ha’’, a precizat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Viorel Cigăran.

Seceta pedologică din prima parte a acestui an a dus la calamitarea cu până la 30% a suprafețelor ocupate cu grâu, orz, orzoaică de toamnă și rapiță, iar efectul imediat a fost obținerea unor producții sub cele estimate la aceste culturi. ,,Producția este mai mică decât anul trecut, la grâu undeva la 2800 kg la ha, la orz – 2500 kg pe ha, la orzoaica de toamnă – 2500 kg la ha, față de 3700 – 4000 kg la ha cât s-a obținut în anii trecuți. La fel și la rapiță, producția a fost mai micuță, de 1600 kg la ha, față de un an normal care ar fi însemnat 2800 – 3000 kg la ha. Fermierii mari care fac tehnologie, care folosesc sămânță de calitate se așteptau la producții mai mari’’, a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Viorel Cigăran.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro