Dâmbovița: Însămânțările de primăvară sunt în grafic! S-au semănat culturi pe o suprafață de 52.500 ha, jumătate din suprafața planificată!

La nivelul județului Dâmbovița însămânțările specifice acestei perioade sunt în grafic și se desfășoară fără probleme! Potrivit directorului Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Viorel Cigăran s-au semănat culturi pe o suprafață de 52.500 ha, ceea ce înseamnă cam jumătate din suprafața care se însămânțează de regulă în județul Dâmbovița.

Încă nu s-a intrat la semănat de soia, fasole și sorg pentru boabe,  dar  cel mai important lucru semnalat de directorul Viorel Cigăran este că în acest moment există  în sol o rezervă de apă suficientă pentru o perioadă lungă de timp.

,,Pe culturi, floarea soarelui este spre final, s-au semănat 10.260 ha și de regulă pe județ se înființează cam 13.000 – 15.000 ha de floarea soarelui, deci  avem cam 70% însămânțare. La porumb suntem cam la jumătatea suprafeței, sunt peste 20.000 ha semănate până la ora aceasta, dintr-un total de peste 60.000 ha.

Culturile din prima epocă sunt încheiate și mă refer la orzoaica de primăvară, ovăzul de primăvară. La mazăre avem înregistrate până acum  1640 ha. Legume în câmp și solarii avem 6920 ha cultivate, dar se mai continuă și aici cu plantatul și cu semănatul.

Încă nu s-a intrat la semănat la soia, la fasole și la sorgul pentru boabe… Fiecare cultură are specificul său, cererea privind temperatura în sol, temperatura în aer, perioada de vegetație, dar eu zic că suntem în grafic ținând cont că totuși anul acesta are o întârzâiere la toate speciile datorată vremii, nu datorită fermierilor.

Pot să spun că a fost un an bun din punct de vedere al precipitațiilor, o iarnă bună, numai că temperaturile scăzute din primăvară, asociate și cu ploile, au  întârzâiat puțin însămânțările, dar asta nu influențează cu nimic graficul și în final producțiile.

Rezerva de apă în sol este la ora aceasta, pe tot județul, la optim ceea ce nu prea am avut în ultimul timp, iar acest lucru contează foarte mult pentru pornirea vegetației. Avem în sol o rezervă de apă la dispoziția plantei pentru o perioadă lungă de timp de acum încolo’’, a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Viorel Cigăran.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro