Crescãtorii de vaci din zonele defavorizate au liber la subvenții

În perioada 10 iunie – 15 iulie, potentialii beneficiari ai “Schemei de ajutor specific acordat producãtorilor de lapte si carne de vitã din zonele defavorizate” pot depune cererile de ajutor la Agentia de Plãti și Interventie pentru Agriculturã (APIA) Dâmbovița.

Potrivit informațiilor oferite de Oana Năstase, consilier APIA Dâmbovița, este vorba de crescãtorii de bovine din comunele Bărbulețu, Bezdead, Buciumeni, Iedera, Moroieni, Pietroșița, Pucheni, Râu Alb, Runcu, Valea Lungă, Vârfuri, Văleni, Vișinești, Aninoasa, Doicești, Glodeni, Ocnița.

Ajutorul specific se acordã pentru un efectiv cuprins între 2 si maximum 15 capete vaci de lapte.

Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacã de lapte este de cel mult 100 euro/cap de vacã si se calculeazã dupã finalizarea verificãrilor, prin raportarea numãrului de animale eligibile la plafonul aferent acestei forme de sprijin.

Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevãzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupã caz, reducerea sau excluderea de la platã, respectiv penalitãti ori sanctiuni multianuale.

Crescãtorii de bovine din zonele defavorizate care acceseazã aceastã formã de sprijin trebuie sã aibã animalele identificate si înregistrate în Registrul National al Exploatatiilor, sã detinã registrul individual al exploatatiei, actualizat conform Regulamentului UE 1760/2000, iar animalele din exploatatie sã fie cuprinse în Programul actiunilor de supraveghere, prevenire control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si cea a mediului, de identificare si înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, iar actiunile prevãzute sunt efectuate la zi. 

Începând din acest an, solicitanții pot depune cereri doar dupã ce medicul veterinar de circumscripție atestã cã au fost respectate anumite reguli.

Din acest motiv, potentialii solicitanti sunt rugați sã se prezinte la APIA, Centrul Judetean Dâmbovița, pentru depunerea cererii, dupã cele trei zile de la generarea adeverintei.

Până la sfârșitul săptămânii trecute, la APIA Dâmbovița, doar 18 dosare au fost depuse, numărul mic al acestora fiind pus, de specialiștii APIA,  în seama adeverinței care trebuie luată anul acesta de la medicul veterinar și care îngreunează dosarul fermierilor.

 


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro