După ce ani de zile, porcul nu a lipsit din aproape nici o gospodărie din mediul rural, acum cotețele țăranilor sunt mai mult goale. Rar se mai aude grohăitul porcului în așteptarea mâncării.
Cauzele sunt multiple, de la comoditatea tinerei generații care evită să mă crească animale, la teamă de pesta, dar și informațiile legate de posibilitatea interzicerii pentru micul crescător de a mai creste porci în gospodărie.
La începutul acestui an proiectul actului normativ cunoscut ca ”Legea porcului” a fost adoptat în Parlamentul României. Din textul aprobat a fost eliminată prevederea privind limitarea numărului de animale în gospodăriile țără. Totuși până la acest moment nu există norme de aplicare a legii așa că nu se știe exact ce condiții vor fi impuse de către acesta.
Asta face ca porcul de casă să fie din ce în ce mai rar. Și ceva mai scump decât ofertele supermarketurilor. Cei care vor carne de porc crescut că pe vremuri trebuie să cumpere în general întrega carcasă. E un lucru pentru gospodine care știu să pregătescă diferite bunătăți tradiționale. Ceilalți, deși recunosc că nu se compară la gust, se aprovizionează din marile lanțuri de magazine.
Porcul crescut în gospodăriile era adesea o sursă importantă de venit pentru cei din mediul rural, care reușeau să vândă câteva exemplare în perioada sărbătorilor de iarnă. De aceea nu trebuie ignorată nici componenta socială a fenomenului, în condițiile în care în zona rurală opțiunile sunt tot mai puține.