Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, hotărârea privind acordarea de subvenţii (ajutor de minimis) pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui. Subvenţia urmăreşte sprijinirea crescătorilor de animale care deţin până la 5 capete vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei.
Prin hotărârea adoptată miercuri se stabileşte cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis la 5.000 euro per formă asociativă aferent achiziţionării unui tanc de răcire cu capacitatea de 1000 litri, suma cuprinzând costurile aferente achiziţionării, instalării tancului/tancurilor de racire a laptelui, instruirii necesare pentru utilizarea acestora, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare.
Ajutorul de minims se derulează prin centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Ministrul a arătat că măsura este necesară deoarece, începând cu anul viitor, tot laptele produs în România trebuie să fie conform cu normele Uniunii Europene privind numărul total de germeni care determină calitatea şi igiena produsului şi de celule care prezintă sănătatea animalului de la care provine laptele.
Conform datelor oficiale, în prezent există încă peste 41.500 exploataţii care au între 1-5 capete animale şi care de anul viitor nu vor mai putea comercializa lapte neconform acestor standarde.
„Prima problemă este finanţarea acelui container care să servească ca punct de colectare, asociaţiile nu au venituri. Vom face analiza de la comună la comună”, a spus, pentru televiziunea naţională, Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.
Anul viitor, Ministerul Agriculturii va aloca 70 de milioane de lei pentru dotarea cu astfel de utilaje. Până acum, Comisia Europeană ne-a păsuit de două ori pentru a ajunge la standardele de calitate şi igienă a laptelui: mai întâi până în 2009 şi apoi, până la finalul acestui an.