Dacă la nivel naţional, numărul operatorilor din agricultura ecologică s-a triplat anul trecut, ajungând la 10.000 de fermieri, în judeţul nostru situaţia stă tocmai invers. Din cei 29 de operatori ecologici înregistraţi în anul 2010, au rămas doar 26 în 2011. Cei mai mulţi dintre aceştia desfăşoară activităţi în apicultură şi cultivarea legumelor. Mai sunt, însă, operatori economici în domeniul cultivării plantelor medicinale, la Găeşti şi Bâldana, furajelor, la Ulmi şi Răscăieţi, acvacultură, la Nucet, zootehniei, la Dobra şi Nucet şi livezilor, la Râu Alb. Înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea produs ecologic, exploaţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani, perioadă în care operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună, de asemenea, activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecție şi certificare. Sumele pe care le pot primi aceşti producători, în funcţie de suprafaţa cultivată şi de animalele deţinute, pleacă de la 1.500 de euro şi pot ajunge şi la 6.000 euro.