Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Rețeaua de Informații Contabile Agricole – RICA au publicat la începutul lunii februarie anul curent lista finală a modalității de calcul a coeficienților pentru potențialii solicitanți de fonduri europene prin PNDR 2014 – 2020, necesari atât la momentul depunerii Cererii de Finanțare, cât și pe parcursul implementării proiectului.
Lista cuprinde codurile Eurostat, denumirea culturii (catalogate în conformitate cu cerințele europene specificate în Regulamentele Comisiei), cât și valoarea Producției Standard (SO 2010) exprimată în Euro la hectar (vezi tabelele prezentate mai jos).
Astfel, fostele Unități de Dimensiune Economică (UDE), îmbracă acum forma Coeficienților de Producție Standard (SO 2010). În virtutea acestei precizări, argumentarea acestei schimbări se detaliază în Regulamentul CE nr. 1444/ 2002 și 868/ 2008. Aceste modificări și valoarea coeficienților au fost calculați în baza anchetelor anuale ale RICA, ca medie a anilor contabili 2008-2012, conform informațiilor colectate de la exploatațiile agricole din eșantionul furnizat de Institutul Național de Statistică (INS). Compartimentul RICA împreună cu INS au revizuit modul de calcul conform solicitărilor Eurostat și au modificat coeficienții pentru unele culturi.
Subliniem faptul că stabilirea dimensiunii economice în funcţie de coeficientul de producţie standard va ajuta beneficiarul să-şi poată asigura cofinanţarea în funcţie de dimensiunea fermei lui, adică în funcţie de nevoile economice efective.
Atragem atenția asupra faptului că acesta este un material de informare cu caracter general conceput special pentru a vă facilita informarea în vederea documentării pentru accesarea fondurilor europene și nu pentru întocmirea Cererii de Finanțare.
Subliniem faptul că informațiile transmise nu sunt opozabile niciunor acte normative sau documente oficiale ale AFIR (Ghidul Solicitantului, ROF, ROI, Manuale de procedură privind implementarea tehnică și financiară a PNDR, informări oficiale ale departamentelor de specialitate), ale AM pentru PNDR sau ale altor instituții abilitate etc.
În cazul în care doriți informații suplimentare, vă rugăm să ne comunicați acest fapt pe adresa de e-mail [email protected], la telefon 031 – 860.11.00 sau în scris pe adresa
București, Str. Știrbei Vodă, nr. 43, sector 1, CP 010103.
De asemenea, dacă doriți să înaintați o reclamație sau o sesizare, vă rugăm să completați formularul disponibil pe pagina noastră de internet www.afir.info – secțiunea Comunicare – Relații cu publicul și să o transmiteți pe adresa de e-mail reclamaț[email protected].
CALCULUL COEFICIENȚILOR DE PRODUCȚIE STANDARD PENTRU VEGETAL
Coduri EUROSTAT |
Denumire culturi |
SO 2010 |
B_1_1_1 |
Grâu comun |
529,67 |
B_1_1_2 |
Grâu dur |
394,39 |
B_1_1_3 |
Secară |
392,55 |
B_1_1_4 |
Orz |
456,04 |
B_1_1_5 |
Ovăz |
302,81 |
B_1_1_6 |
Porumb boabe |
640,66 |
B_1_1_7 |
Orez |
822,98 |
B_1_1_99 |
Alte cereale: sorg, hrișcă, mei, triticale, iarba-cărnărașului |
416,58 |
B_1_2_1 |
Mazăre boabe, fasole boabe, lupin dulce |
488,31 |
B_1_2_2 |
Linte, năut și măzăriche |
387,25 |
B_1_3 |
Cartofi |
3.120,62 |
B_1_4 |
Sfeclă de zahăr |
1.245,24 |
B_1_5 |
Culturi furajere rădăcinoase: sfeclă furajeră, napi furajeri, morcovi furajeri, alte rădăcinoase |
1.254,08 |
B_1_6_1 |
Tutun |
1.918,29 |
B_1_6_2 |
Hamei |
913,37 |
B_1_6_4 |
Rapiță |
612,65 |
B_1_6_5 |
Floarea soarelui |
501,37 |
B_1_6_6 |
Soia |
574,46 |
B_1_6_7 |
In, altul decât inul pentru fibră |
1.522,65 |
B_1_6_8 |
Alte culturi oleaginoase: ricin, șofrănaș, susan, arahide, mac, muștar, alte culturi oleaginoase |
274,04 |
B_1_6_11 |
Alte culturi textile: iuta, cânepa |
47 |
B_1_6_12 |
Plante medicinale, condimente, plante aromatice și mirodenii, inclusiv ceaiul, cafeaua și cicoarea pentru cafea: mușețel, mătrăgună, mentă, mac, angelica,chimen, gențian, iasomia, șofranul, salvia, gălbeneaua etc. |
812,88 |
B_1_6_99 |
Alte plante industriale: cicoare, trestie de zahăr, alte plante tehnice nemenționate în altă parte |
816,04 |
B_1_7_1_1 |
Legume proaspete, pepeni şi căpşuni – în câmp |
7.113,49 |
B_1_7_1_2 |
Legume proaspete, pepeni galbeni și căpșuni cultivate în aer liber, în grădină: varză, conopidă, broccoli, legume pentru frunze (praz, salată, spanac etc.), tomate, porumb dulce, legume cultivate pentru fructe (vinete, ardei, dovleci și dovlecei, castraveciori), legume cultivate pentru rădăcină (bulbi, tuberculi, excepție cartofi), morcovi, păstârnac, ceapa, napi, legume păstăi (fasole, mazăre cu excepția lintei și a năutului), fructele plantelor perene (căpșuni, pepeni galbeni, pepeni verzi, ananas) |
7.914,85 |
B_1_7_2 |
Legume proaspete, pepeni galbeni și căpșuni cultivate în spații protejate: varză, conopidă, broccoli, legume pentru frunze (praz, salată, spanac etc.), tomate, porumb dulce, legume cultivate pentru fructe (vinete, ardei, dovleci și dovlecei, castraveciori), legume cultivate pentru rădăcină (bulbi, tuberculi, excepție cartofi), morcovi, păstârnac, ceapă, napi, legume păstăi (fasole, mazăre cu excepția lintei și a năutului), fructele plantelor perene (căpșuni, pepeni galbeni, pepeni verzi, ananas) |
37.209,23 |
B_1_8_1 |
Flori și plante ornamentale cultivate în aer liber: bulbi de flori, cormi, tuberculi, flori tăiate și boboci, plante cu flori și plante ornamentale |
25.638,04 |
B_1_8_2 |
Flori și plante ornamentale cultivate în spații protejate |
96.808,28 |
B_1_9_1 |
Iarbă temporară: iarbă semănată pe terenuri arabile cedate producțiilor furajere erbacee pe o perioadă mai scurtă de 5 ani și chiar sub un an |
256,84 |
B_1_9_2_1 |
Porumb furajer |
980,60 |
B_1_9_2_2 |
Alte cereale pentru siloz: culturi anuale de cereale recoltate verzi, sorgul anual, anumite graminee anuale cum este firuța, cruciferele dacă sunt recoltate verzi și nu au fost menționate în altă parte |
468,58 |
B_1_9_2_99 |
Alte plante furajere: diferite specii de trifoi anual sau peren (trifoi alb, trifoi roșu, trifoi de Alexandria, diferite varietăți de lucernă |
632,35 |
B_1_10 |
Seminţe şi alte semințe: semințe de graminee, semințe pentru horticultură, semințe și răsaduri pentru teren arabil cu excepția cerealelor, a boabelor de leguminoase uscate, a cartofilor, a plantelor oleaginoase |
3173,70 |
B_1_11 |
Alte plante: cuturi de mică importanță economică care nu pot fi încadrate în altă categorie |
1.018,19 |
B_3_1 |
Pajiști și pășuni permanente |
261,96 |
B_3_2 |
Pășuni sărace: pășunile sărace, inclusiv lăstărișul de obicei nefertilizate și neîntreținute: pășuni cu randament scăzut situate în locuri accidentate și la altitudini mari, care nu sunt cosite, terenuri stâncoase, terenuri mlăștinoase, bărăganuri |
94,74 |
B_4_1_1_1 |
Livezi de pomi fructiferi: fructe semințoase: mere, pere etc. cu excepția stafidelor, fructe sâmburoase: prune, piersici, caise, cireșe etc. |
2.703,58 |
B _4_1_2 |
Fructe mici și bace: coacăze albe și roșii, zmeură, smochine |
3.430,92 |
B_4_1_3 |
Fructe cu coajă: nuci, alune, migdale, castane etc. |
1.556,94 |
B_4_4_1 |
Vii – vin de calitate |
1.737,12 |
B_4_4_2 |
Vii – alte vinuri |
1.604,54 |
B_4_4_3 |
Vii – struguri de masă |
2.028,99 |
B_4_5 |
Pepiniere |
6.653,13 |
B_4_6 |
Alte culturi permanente: răchită, papură, bambus, salcie, brazi de crăciun |
541,52 |
B_6_1 |
Ciuperci – pe 100 mp (Nr. recolte pe an – 4) Suprafețele înregistrate la cultura ciupercilor sunt cele totale declarate de fermieri fără a se ține cont că sunt la sol sau supraetajate. Suprafața totală a unei ciupercării (în spații protejate) se calculează astfel: aria suprafeței bazei x nr. de stelaje (straturi) x nr. de recoltări |
3.845,95 |
CALCULUL COEFICIENȚILOR DE PRODUCȚIE STANDARD PENTRU ZOOTEHNIE
Coduri EUROSTAT |
Denumire specii de animale |
SO 2010 |
C_1 |
Cabaline |
1963,87 |
C_2_1 |
Bovine sub 1 an – total |
243,86 |
C_2_2 |
Bovine sub 2 ani – masculi |
398,96 |
C_2_3 |
Bovine sub 2 ani – femele |
369,66 |
C_2_4 |
Bovine de 2 ani şi peste – masculi |
846,07 |
C_2_5 |
Bovine de 2 ani si peste – femele |
874,52 |
C_2_6 |
Vaci pentru lapte |
1033,43 |
C_2_99 |
Bovine de 2 ani şi peste – alte vaci |
561,80 |
C_3_1_1 |
Ovine – mioare montate – oi de un an sau mai mult destinate reproducerii, oile reformate care urmează să fete |
50,47 |
C_3_1_99 |
Ovine – alte oi – ovine de toate vârstele mai puțin ovine-mioare montate: miei, berbeci, oi reformate, oi sterpe care urmează a fi îngrășate în vederea sacrificării |
23,39 |
C_3_2_1 |
Caprine – capre montate femele destinate reproducerii, capre reformate care urmează să fete |
99,37 |
C_3_2_99 |
Caprine – alte capre, altele decât femelele de reproducere: iezi, țapi, capre reformate destinate sacrificării |
38,09 |
C_4_1_1 |
Porcine – tineret porcin sub 20 kg |
30,71 |
C_4_1_2 |
Porcine – scroafe pentru reproducţie peste 50 kg |
304,03 |
C_4_1_99 |
Porcine – alte porcine |
404,39 |
C_5_1 |
Pui pentru carne * |
424 |
C_5_2 |
Găini ouătoare * |
2273,88 |
C_5_3 |
Alte păsări: rațe, gâște, bibilici, porumbei, struți, potârnichi, fazani * |
1207,42 |
C_6 |
Iepuri (femele iepuri) |
9,31 |
C_7 |
Familii de albine |
52,26 |
* Valoarea SO se referă la 100 capete