Avem 2000 de producători de cartofi în județul nostru, dintre care o treime în bazinul Lungulețu, însă cea mai mare parte dintre aceștia, adică 80%, folosesc sămânță necertificată.
O spun specialiștii agricoli, care avertizează asupra efectelor pe timp lung ale acestui lucru și vorbim aici despre bolile și dăunătorii care atacă plantele, producătorii expunându-și astfel recoltele unor posibile focare. În urma izbucnirii acestor focare, plantele nu mai pot fi tratate, carantina instituită ulterior făcând imposibil de folosit suprafața de teren respectiv pentru 3-4 ani.
În această perioadă, inspectorii Unității Fitosanitare Dâmbovița efectuează controale pe teren la producătorii agricoli de cartofi, în speciali la cei proveniți din circulația intracomunitară. S-au fost prelevate probe, care s au fost trimise la laborator pentru analize, care nu au demonstrat că există organisme de carantină. De asemenea, producătorii agricoli au fost înștiințați despre obligativitatea înregistrării la Unitatea Fitosanitară Dâmbovița.
“Noi am reușit să înregistrăm, dar nu foarte mulți producători, i-am înștiințat și în fiecare an avem un program de monitorizare la cultura cartofului, în cadrul căruia luăm probe, dar efectuăm și inspecții vizuale”, spune Mariana Ibanu, consilier al Unității Fitosanitare din cadrul DADR Dâmbovița.
În prezent, cartofii de sămânță nu se pot produce în țara noastră decât în cinci județe. Este vorba despre Brașov, Covasna, Harghita, Neamț și Suceava.