ortooxacell kiss2022.gif Flax

3000 de fermieri dâmbovițeni, debitori după ce au solicitat sprijinul financiar pe suprafaţă

Până pe 15 mai, fermierii dâmbovițeni sunt așteptați să depună la APIA cererile de sprijin pe suprafață, după această dată, fiecare zi de întârziere până la data de 9 iunie, solicitanții fiind penalizați.

Cererile depuse după data de 09 iunie nu mai sunt luate în considerare la calculul plăţii pentru anul în curs.

În județul nostru, sunt așteptați să depună cereri pentru SAPS 30.000 de fermieri. Potrivit informațiilor oferite de Oana Năstase, consilier APIA, până acum, s-au primit 19.605 cereri, pentru 64.724 de hectare, cea mai bună prezență fiind la micii fermieri, care au sub 50 de hectare, marii fermieri invocând problema actelor de proprietate pe care trebuie să le prezinte la dosar.

Se pare că au existat și beneficiari ai plăților pe suprafață penalizați pentru faptul că nu au respectat contractul pe care l-au semnat atunci când au solicitat acest sprijin financiar.

Potrivit informațiilor oferite de consilierul Oana Năstase, este vorba despre aproximativ 3000 de persoane debitoare, care au fost penalizate total sau parțial, majoritatea fiind cei care au accesat plățile de agromediu, în zona de munte, pentru care se alocă mai mulți bani, dar se cere respectarea anumitor condiții.”Majoritatea debitorilor sunt în zona de munte și în zona unde se poate accesa sprijin de agromediu și ce n-au înțeles dumnealor? La solicitarea sprijinului de agromediu, s-au bucurat că pot beneficia de o sumă mai mare pe hectare și, într-adevăr, este chiar dublu și ceva, dacă este în zonă de munte, dar, odată semnat un angajament de agromediu, trebuie menținut cinci ani. Înseamnă că eu mențin suprafața și ca amplasament. Nu am voie nici să o diminuez, nici să o schimb în alte poziții. Trebuie să completez un formular, caiet de agromediu se numește, practic o evidență a acestor lucrări, iar aceasă evidență trebuie menținută și după ce se încheie măsura… Au accesat măsura de agromediu toți, și bătrânii peste 70 de ani. În momentul în care li se explica oamenilor, aceștia nu au realizat practic ce înseamnă. Au depus un an, doi, iar al treilea an ce s-au gândit? Diminuez eu exploatația, îi transfer și copilului, mai accesează o măsură….ulterior, când fermierul a  fost făcut debitor, pentru că i se recuperează până la primul an de angajament, s-a supărat că trebuie să dea banii înapoi”, a rezumat problema debitorilor în cazul plăților SAPS Oana Năstase.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media