CASTELLON: Colocviu-expoziţie cu ocazia Zilei Internaţionale a eliminarii violenţei împotriva femeilor, organizat de Casa de Rumania

Institutul Hispano Rumano (Casa de Rumania) din Castellón a organizat la 26 noiembrie 2016 un colocviu-expozitie cu ocazia Zilei Internationale a eliminarii violentei impotriva femeilor.

In cadrul evenimentului s-au remarcat expozitia fotografului roman Alex C. Mihai si picturile in acuarela ale artistului Tibi Mateescu.

Experti in psihologie sociala si criminologie au sustinut o dezbatere deschisa la Centrul Cultural La Bohemia din Castellón,  Cu titlul “No eres mi AMO (R)” (Nu esti dragostea/stapanul meu)

Peste 50 de persoane au participat la dezbaterea deschisa despre violenta impotriva femeilor la evenimentul organizat de Institutul Hispano Rumano din Castellón, cu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale a eliminarii violentei impotriva femeilor, care a avut loc sambata 26 noiembrie la centrul cultural “La Bohemia”. La acest colocviu au participat consulii Romaniei la Castellón, dna. Angelica Marcu si d-nii Robert Hellvig si Gheorghe Florea, care au vorbit despre importanta unor astfel de initiative pentru a sensibiliza societatea civila asupra unei probleme existente in timpurile noastre.

Dezbaterea a fost moderata de catre vicepresedintele Institutului, Edgar Breso, profesor-doctor de psihologie in cadrul Universitatii Jaime I din Castellón (UJI), care a fost insotit de doua experte in materie, Mihaela Zlota, criminolg si Madalina Petcu, psiholog. S-a creat, asadar, o dezbatere activa intre invitati, cu obiectivul de a constientiza si sensibiliza audienta asupra importantei respectarii drepturilor femeilor in toate sferele societatii.

Au fost subliniate aspecte deosebit de importante legate de sferele in care poate aparea si lua amploare, totodata, violenta impotriva femeilor, incepand cu mediul familial, pe scara restransa si continuand cu cel social, in general, unde se poate manifesta sub diverse forme: de la violenta fizica, verbala, psihologica, sexuala etc. si pana la cea economica.

De asemenea, Institutul Hispano Rumano a avut parte de colaborarea Casei de moda “Ellegance Tendencias” si a fotografului Alex C. Mihai, precum si cea a pictorului roman Tibi Mateescu, care au prezentat cateva opere de fotografie si pictura care au dorit sa arate cum violenta impotriva femeilor poate fi exprimata si prin intermediul artei, pentru a sensibiliza societatea civila in privinta problemei reale  pe care o reprezinta violenta fizica si verbala. Si chiar daca noi consideram ca anumite campanii educative sunt efective, rolul institutiilor este foarte important pentru a informa cat mai mult societatea asupra acestei probleme si pentru a reduce numarul victimelor acestui tip de violenta.

Tanarul artist roman a cautat sa sublinieze importanta tragerii unui semnal de alarma asupra formelor mai putin vizibile ale violentei impotriva femeilor:

Desi este vorba de un paradox, intentia mea a fost de a surprinde efectele mai putin vizibile pe care le imbraca violenta impotriva femeilor si care lasa urme cu mult mai adanci in sufletul lor, precum tacerea, inchiderea in sine, teama permanenta, stima de sine scazuta etc. a declarat pictorul Tibi Mateescu.

Seara s-a incheiat cu interpretarea vocala, insotita de acompaniament la pian, a elevei romance Carla Todorut, cu piesa “Multumesc, iubita mama”, dupa cum au anuntat organizatorii.

Suntem foarte multumiti de reactia pozitiva a societatii civile fata de evenimentul organizat de Institutul Hispano Rumano privind aceasta problema care afecteaza femeile din toata lumea; de asemenea expozitia artistilor romani a avut un succes neasteptat. Pregatim deja pentru inceputul anului 2017 o expozitie a tanarului pictor roman, Tibi Mateescu si speram ca vom putea continua seria de evenimente si expozitii care au ca obiectiv final promovarea valorilor si a artistilor romani din provincia Castellón,  a declarat Manuel Paduraru, presedintele Institutului Hispano Rumano (Casa de Rumania), si consilier in cadrul Primariei din Castellon.

castellon-1 castellon-2 castellon-3 castellon-5 castellon-6 castellon-7 castellon-9

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro