Corespondenţă din Castellón – Spaniolii, interesaţi de poezia eminesciană

Institutul Hispano Rumano din Castellón a dorit sa omagieze implinirea celor 167 de ani de la nasterea poetului national, Mihai Eminescu, “omul complet al culturii noastre”, cum il numea Constantin Noica.

Evenimentul desfasurat la sediul Casei regionale “Castilla la Mancha” s-a bucurat de un real succes. Romanii aflati departe de meleagurile natale simt nevoia organizarii unor astfel de intalniri culturale, tinand cont ca 15 ianuarie este de asemenea Ziua Culturii Nationale.

La evenimentul organizat de catre Institutul Hispano Rumano au participat diverse cadre didactice, sub indrumarea profesoarei Adelina Gherman, care deschis actul cu discursul “Ilustrarea spatiului romanesc in poezía eminesciana”. Au urmat recitarea poeziei “Adio” in varianta originala si “La steaua” (La estrella) in varianta spaniola.

Una din surprizele serii a fost domnul (spaniol) Federrico Ferreres, care a recitat poezia “In zadar in colbul scolii” atat in romana cat si in spaniola, ceea ce demonestreaza un interes real al cetatenilor spanioli pentru limba si cultura romaneasca.

 castellon Eminescu (2)

Ca intotdeauna, nelipsita la evenimentele Institutului a fost tanara Carla Todorut care a interpretat vocal si la pian cantecul “Eminescu sa ne judece”. Doamna profesoara Anca Istrate a recitat cunoscuta poezie “Si daca” in timp ce tanarul Thomás Istrate interpreta la pian un fragment din “Rapsodia Romana” de George Enescu.

Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că ”fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci” (Tudor Vianu).

La eveniment au participat reprezentanti ai societatii civile, din partea Consulatului Romaniei in Castellón, doamna consul Angelica Marcu, cat si oameni de cultura din aceasta provincie, care au dorit sa multumeasca organizatorilor pentru aceasta minunata actiune culturala.

castellon Eminescu (3)

castellon Eminescu (4)


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro