ortooxacell kiss2022.gif Flax

Vrei să bei ceva elegant și de calitate? Uite tot ce trebuie să știi despre lichior

Lumea lichiorurilor este atât de vastă, încât ar putea dura ani buni ca o persoană să cunoască fiecare varietate, poate chiar o viață – deși nu ar fi un mod rău de a-ți petrece viața.

Istoria lichiorurilor

Lichiorurile există de secole întregi. Fiind descendente ale medicamentelor pe bază de plante, multe au apărut pentru prima dată în Evul Mediu în mănăstiri din toată Europa. Probabil au provenit din Italia și au migrat în Franța, posibil prin intermediul Catherinei de Medici, care le-a adus împreună cu curtea ei din Toscana în Franța, după ce s-a căsătorit cu regele Henric al II-lea în secolul al XVI-lea. Dar în Țările de Jos, lichiorurile au decolat mai întâi la scară comercială. Bols, fondată în 1575, este cea mai veche marcă de băuturi spirtoase distilate din lume și susține că produce lichioruri în mod consecvent de la acea dată.

Lichiorurile erau foarte populare în primele zile ale Americii. Cărțile gospodarilor publicate în anii 1800 conțin rețete pentru versiuni de casă, atât medicale, cât și recreative, iar importurile europene de kirsch și curaçao au inundat piața americană. Lichiorurile erau servite cel mai frecvent ca digestive după cină, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când barmanii au început să le încorporeze în cocktailuri.

În anii ’90, au fost la modă cocktail-urile colorate în neon, dulci și lipicioase, servite în pahare în formă de V, precum Appletini. Deși acest lucru a contribuit la creșterea vânzărilor de lichior, acesta a inspirat, de asemenea, unii producători să scoată produse artificiale ieftine, zaharoase. Acestea, la rândul lor, au conferit lichiorurilor o reputație nefavorabilă în comunitatea barmanilor și, pentru o vreme, lichiorurile au fost rareori văzute în spatele oricărui bar respectabil.

Astăzi, însă, există o licărire de speranță, iar lichiorurile revin. Mărcile produc produse de ultimă generație realizate cu ingrediente proaspete și naturale, pe care mixologii sunt mândri să le păstreze mai degrabă pe bar decât sub. Noile tipuri de lichior de calitate – produse de mărci precum Combier, Rothman & Winter, Giffard și Leopold Bros – au creat barmanilor o lume de arome cu care să experimenteze. Din punct de vedere istoric, lichiorurile erau considerate ca fiind băuturi de după cină și de noapte, dar pe măsură ce cultura cocktail-urilor se schimbă și crește, acestea apar din ce în ce mai mult în băuturi mixte.

Cum se face lichior

Deși există mii de rețete diferite, toate lichiorurile au o formulă similară. Acestea sunt definite ca spirtoase aromate care conțin cel puțin 1,5% din greutate zahăr sau dextroză, obținute prin redistilarea cu fructe, plante, flori sau sucuri pure sau extracte din aceste ingrediente.

Toate tipurile de lichior încep cu o băutură spirtoasă de bază, care poate fi orice, de la o spirtoasă neutră de cereale până la gin sau whisky. Această băutură este apoi modificată prin macerare sau infuzie, care poate dura de la câteva minute până la câțiva ani, în funcție de lichior. În cazul macerării, fructele, nucile, florile, rădăcinile și / sau ierburile sunt înmuiate și scufundate în băutura spirtoasă de bază, care le absoarbe aromele și esențele. Infuzia urmează aceeași știință de bază a macerării, cu excepția faptului că producătorii folosesc căldura pentru a extrage și încorpora aromele mai eficient. După modificarea bauturii spirtoase, la amestec se adaugă și zahăr (de obicei sirop simplu sau miere). Apoi, băutura spirtoasă trebuie să stea, astfel încât toate acele arome minunate să se contopească.

Stiluri și mărci notabile de lichior

Este mai ușor să înțelegi lichiorurile după aromele care intră în ele, împărțite în câteva categorii de bază, populare.

  1. Fructe, citrice și legume

– Limoncello: lichior de lămâie italian

– Chambord: Lichior aromat cu zmeură roșie și neagră

  1. Ierburi și condimente

– Fireball: un whisky popular cu aromă de scorțișoară

– Galliano: Lichior pe bază de plante cu vanilie ca aromă dominantă

– Chartreuse: un lichior de plante pe bază de coniac francez, fabricat inițial într-o mănăstire din afara Parisului pe baza unei rețete poreclite „Elixirul vieții lungi”.

  1. Cafea / Nuci / Ciocolată

– Amaretto: lichior cu aromă de migdale.

– Frangelico: lichior cu aromă de alune.

  1. Lemn dulce și anason

– Sambuca din Italia

– Jägermeister din Germania

– Ouzo din Grecia

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media