Se apropie cel mai parfumat anotimp, iar casele noaste se vor umple de flori colorate, dar cum facem să le ținem pentru cât mai multă vreme frumoase și parfumate? Iată 10 trucuri pentru a menține proaspete florile din vază.
- Pentru superbele narcise și zambile, care au un lichid vâscos în codiță, există un turc simplu. Pune o oală cu apă la fiert. Când apa clocotește, scufundă puțin din codița florilor în apă, apoi pune-le în vază. Asta va împiedica seva să se scurgă și astfel vor parfuma casa pentru mai multe vreme.
- Dacă le scoți crinilor acele mici vârfuri galbene, vor rezista în vază mult mai mult.
- Dacă florile încep să se ofilească, umple un vas mare cu apă rece (poți pune și gheață, dacă ai) și scufundă florile cu totul acolo pentru cel puțin o oră.
- Înainte de apune florile în vază, sub un jet de apă, taie cam 2 centimetri din codiță. Fă o tăietură oblică pentru a mări suprafața prin care florile să absoarbă apa.
- Pentru trandafir, liliac sau crizantemă, adică pentru tulpinile mai lemnoase, e bine să zdrobești cam 5-6 cm din codiță, să bagi codița în apă clocotită câteva secunde și apoi să scufunzi floarea cu totul în apă rece pentru cel puțin 30 de minute.
- Și pregătirea apei e importantă. Pune la un litru de apă în care vei pune florile fie 4-5 picături de zeamă de lămâie, fie o lingură de oțet.
- Și medicamentele sunt bune pentru plante. O aspirină sau o tabletă de cărbune activ îți pot menține florile mai mult în viață.
- Pentru lalele e bine să știi că 5-7 cm din prima frunză e un nivel ideal de apă, deci, nu le pune prea multă. Poți pune puțin conservant în apă, dar trebuie să fie apă rece. Cu cât locul în care stau lalelele e mai răcoros, cu atât vor rămâne mai mult timp proaspete.
- Dacă ai primit o orhidee tăiată, ca să o ții proaspătă pentru mai multă vreme trebuie să fierbi apa în care o vei pune sau să o filtrezi sigur. După ce ajunge la o temperatură călâie, pune în vază 2-3 linguri de alcool tare.
- Irisul este o floare destul de sensibilă. Dacă vrei să te bucuri de ea pentru mai mult timp, secționează-i codița la bază înainte să o pui în apă și îndepărtează frunzele inferioare. Irisul preferă apa foarte rece, așa că, o dată la 1-2 zile, pune în vază câteva cuburi de gheață.
Urmăriți canalul Gazeta Dâmboviței pe WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029VaA0mwD9Bb5wjpzNBo1D