În cazul în care ești pasionat de jocul de table și îți dorești să evoluezi și să treci la nivelul următor, iată câteva strategii prin care poți progresa.
Strategiile recomandate sunt următoarele:
- Ancorarea – Prin ancorare trebuie să stabilești un punct în casa adversarului și să îl blochezi cu două piese. Prin această strategie ai posibilitatea să oprești adversarul să te blocheze atunci când îți va scoate o piesă afară din joc. În plus, îl poți opri să-și aducă toate piesele în siguranță în casă fără să rămână descoperit. Dacă jocul este încă la început, e recomandat să încerci să stabilești punctele în punctele 20 sau 21. Totuși, dacă ești mai în urmă cu piesele poți face același lucru în punctele 22, 23 sau 24 pentru că au o valoare mai importantă.
- Blocarea și comunicarea – O strategie pe care o poți pune în practică atât când joci cu prietenii sau când joci table online este blocajul. Acesta e formată din șase poziții solide fără spații între ele, în casa ta, fără să-i mai permiți adversarului să iasă. Această strategie mai poartă și denumirea de blocaj total când e vorba de șase poziții consecutive ocupate ori de tablă închisă dacă acestea sunt în casă. În schimb, comunicarea reprezintă alinierea pieselor la o distanță mai mică de șase spații unele de celelalte. Prin această metodă vei avea tot timpul o piesă disponibilă pentru a acoperi una descoperită.
- Distribuirea – Prin această strategie îți poți îmbunătăți poziția prin felul în care ordoni piesele. E recomandat să ai câte trei piese pe o poziție în loc de două sau patru. În schimb, nu este indicat să ai șase piese pe o singura poziție și niciodată mai mult de șase. Tot la acest capitol se încadrează și varietatea, prin intermediul căreia poți răspândi piesele pentru a-ți crește numărul mișcărilor bune.
- Duplicarea – Este o altă strategie prin care poți să îți blochezi adversarul în așa fel încât să nu mai aibă posibilitatea să facă o mutare pentru un anumit număr. Concret, dacă are de mutat două piese descoperite, spre exemplu pe poziția 24 și pe poziția 13, e indicat să-i blochezi poziția 10 și 21 în așa fel încât să nu poată muta dacă are de mutat trei poziții.
- Tehnica expunerii – Este o strategie destul de periculoasă, care are două tăișuri deoarece presupune să îți lași câteva piese descoperite pe poziții pe care dorești să le consolidezi. Totuși, dacă piesele respective sunt prea expuse e recomandat să le acoperi. Este o strategie folosită în special de jucătorii mai experimentați de table.
Tablele, un joc foarte popular în România
Jocul de table se bucură de o popularitate foarte mare în România, atât în varianta clasică dar și în mediul online. În țara noastră avem și o Federație Română de Table / Backgammon, afiliată la Ministerul Tineretului și Sportului.
Peste 30 de cluburi profesioniste există în țara noastră, iar sportivi români ne reprezintă la Campionatul Mondial. România este o forță în jocul de table și a fost medaliată la Campionatul Mondial pe echipe, un eveniment destul de important.
Dincolo de aspectul profesionist, jocul de table are și o latură relaxantă, motiv pentru care este practicat adesea de oameni de toate vârstele. Seturile de table fac de decenii bune parte din „arsenalul” multor familii, fiind echivalentul unui joc de societate din vremurile noastre precum Monopoly sau rummy.