Martirii Brâncoveni, cinstiţi la Târgovişte

Au fost depuse flori la statuia martirilor din faţa Primăriei Târgovişte şi organizată o întâlnire de comemorare la Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” din Târgovişte.

Sfinţii Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache, sunt prăznuiţi pe 16 august. Constantin Brancoveanu şi-a asumat rolul de protector al tiparului şi şcolilor din Muntenia, dar şi din Transilvania. A ctitorit mai multe biserici şi mănăstiri, între care bisericile de la Potlogi şi Mogosoaia, Mănăstirile Hurezi şi Brâncoveni, Biserica “Sf. Gheorghe Nou” din Bucureşti, unde odihnesc sfintele sale moaşte.
Pentru ca a refuzat să se lepede de la credinţa creştină, pe 15 august 1714, a fost decapitat. Aceeaşi pedeapsă au suferit-o şi cei patru fii ai săi, împreună cu sfetnicul Ianache. Trupurile lor au fost aruncate în Bosfor, de unde au fost scoase de câţiva creştini şi îngropate în mare taină într-o mănăstire din Halki, chiar lângă Tarigrad. După şase ani, Doamna Maria (Marica) a adus pe ascuns rămăşitele domnitorului şi le-a îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti. A aşezat peste mormânt o piatră împodobită doar cu pajura ţării, iar deasupra a pus o candelă de argint.
Pe 15 august 1992, Constantin Brâncoveanu cu fiii săi şi cu sfetnicul Ianache au fost declaraţi sfinţi de către Biserica Ortodoxă Română. Sunt sărbătoriţi pe 16 august pentru a nu coincide cu sărbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

 sfintii_martiri_brancoveni_1 sfintii_martiri_brancoveni_2

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro