Malul cu Sare din comuna Ocnița este unul dintre locurile speciale, cu istorie bogată, din județul Dâmbovița, dar destul de ascunse de ochii vizitatorilor. Minele și galeriile subterane sunt acum închise, dar ecosistemul acestui monument natural transformă zona într-una unică și încă de interes turistic și nu numai.
Istoria acestui loc pornește din perioada romană, când ar fi constituit un reper important pe Drumul Sării. Sarea reprezenta nu numai un condiment, dar mai ales o valoroasă monedă de schimb. Din acest motiv, în perioada medievală voievozii Țării Românești foloseau bulgării de sare de aici pentru a plăti dările către turci. Apoi rezervele de sare au transformat așezarea într-un mic târg, iar în era comunistă, mina cu sare era locul unde lucrau oamenii aflați în detenție pe viață. Sarea de aici mergea apoi la fabricile de la Dunăre.
Localnicii sunt cei care se bucură în continuare de beneficiile acestui zăcământ. Pe lângă sarea propriu-zisă despre care oamenii spun că înlocuiește cu succes sarea procesată din comerț, gospodinele din zonă folosesc saramura naturală de la Malul cu Sare ca ingredient secret pentru murături perfecte sau pentru prepararea șuncii de porc. Oamenii merg și iau saramura în bidoane pentru a o utiliza în gospodărie. Iar acest fapt se adaugă și el la ineditul acestui loc ce merită a fi pe lista de vizitat a dâmbovițenilor și nu numai.
Foto: Iulia Ghercă