Ca majoritatea locurilor din Bucegi și în jurul Peșterii Ialomiței sunt țesute legende și povești despre puterile magice ale acesteia. Legendele fac parte din farmecul zonei, iar mulți turiști preferă să viziteze Bucegii și în căutarea dezlegării acestor mistere.
Printre cele mai cunoscute istorii despre Peșteră se numără întâmplările legate de încărcătura ei energetică. Sunt turiști care jură că aparatele foto sau de înregistrare nu mai funcționează sau că în fotografii apar ființe misterioase. La baza intrării în Peştera Ialomiţei există un străvechi cimitir al călugărilor, care au trăit aici cu secole în urmă. Pe unul dintre morminte lespedea este tot timpul caldă. Radiesteziştii au făcut măsurători şi şi-au dat verdictul: locul poartă, cu adevărat, încărcătură energetică. Dar specialiștii nu au putut spune de ce natură este această energie şi ce anume produce vibraţiile depistate în interiorul peşterii. Așa că deocamdată prezența energiilor face parte din experiența turiștilor care ajung la Peștera Ialomiței.
Legende locale spun și că în apropierea Peșterii oamenii pot găsi leacuri pentru boli .În vecinătatea peşterii Ialomiţa se află „Grota Pustnicului”. Aici are loc un fenomen ciudat, despre care localnicii ştiu din bătrâni. Pe o stâncă plată, puţin căuşată, se strânge apă provenită din condens, de pe pereţii peşterei. Aceasta se decantează greu, cam un litru, în 24 de ore. Se spune că aceasta are puteri tămăduitoare pentru orice boală şi multă lume urcă până sus, ca să bea și să ia și pentru acasă.
În Peștera se găseşte un bolovan despre care se spune că a fost dăruit oamenilor de Zamolxe, iar dacă îl atingi, ţi se îndeplineşte orice dorinţă.
Pentru că în fiecare legendă este și un sâmbure de adevăr, turiștii pot testa veridicitatea acestora vizitând obiectivul. În acest an au fost finalizate lucrările de reabilitare a Peșterii Ialomița, fiind refăcute instalaţiile electrice, căile de acces în peşteră, podeţele şi scările interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil este de 435 m. Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei prntru copii. Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică între orele 9:00 – 18:00. Accesul se poate face cu trenul de la Gara Buşteni – telecabina Buşteni – Babele – telecabina Peştera, iar cu maşina pe traseul: Bucureşti – Sinaia (DN 71 spre Târgovişte) – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Bolboci – Diana – Padina – Peşt