Este vorba despre dragostea pentru orașul natal și pentru istoria sa. “Călărași, mon amour pour toujours” – “Călărași, dragostea mea pentru totdeauna” este titlul volumului pe care Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Durabilă Sud-Muntenia, îl lansează pe 26 septembrie, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Muncipiului Călărași – împlinirea a 172 de ani de când domnitorul Barbu Știrbei elibera Călărașiul de sub epitropia spitalului Colțea.
Este un album de colecționar, înfățișând pasiunea autorului de-a lungul ultimilor cinci ani pentru cărți poștale (și de o viață pentru timbre poștale), de asemenea preocuparea de a face prin ele cunoscut Călărașiul de odionioară. Albumul conține 165 de cărți poștale ilustrate din perioada anilor 1900-1990 – cea mai mare astfel de colecție și 11 documente poștale din perioada anilor 1862-1916, tot din colecția proprie, un volum pe care autorul îl prezintă ca “un testimonial pentru generațiile viitoare de călărășeni, dar și o mică întoarcere în timp pentru nostalgicii de vârsta a doua sau a treia care au fost martori, măcar în parte, la devenirea urbei noastre de suflet”.
„Vreau să remontez Călărașiul în acest album, nu pe mine”
Cărțile poștale sunt structurate, după imaginile pe care le înfățișează, în 10 grupe tematice: Vederi generale, Strada Mare și Primăria, Palatul Administrativ, Gimnaziul (Liceul) Știrbei Vodă, Canalul Borcea și Portul, Parcul Central și Teatrul Comunal, Catedrala Sfântul Nicolae și Monumentul Eroilor, Alte străzi, Alte edificii, Călărașiul Copilăriei mele. Albumul are și explicații legate de istoria clădirilor din imagini și o analiză din domeniile filateliei și ștampilografiei. Pentru a fi în ton cu atmosfera și stilul de viață de atunci, autorul a ales un titlu în limba francează. “Nu am ales acest titlu pentru că aș fi eu cosmopolit. Vreau să remontez Călărașiul în acest album, nu pe mine”, ne-a explicat Liviu Gabriel Mușat care consideră de asemenea că fără prezent și fără trecut, nu există viitor, drept pentru care trebuie să ne cunoaștem mai bine rădăcinile.
În opinia prof. dr. Constantin Tudor, fost director al Direcției Județene a Arhivelor Naționale Călărași și consultant științific în realizarea lucrării, volumul este un proiect unic în istoriografia românească recentă. Alături de conținutul inedit și special, beneficiază și de o realizare grafică și de condiții de tipar de excepție.
Evenimentul de lansare are loc la Muzeul Municipal Călărași, începând cu ora 17.30.