La o ceașcă de ceai Darjeeling

Ce poate fi mai plăcut în după-amiezile răcoroase de toamnă, decât să te cuibărești în fotoliul preferat alături de o carte bună și o ceașcă aburindă de ceai? Senzația de confort pe care ți-o dă căldura ceaiului aproape că simți cum te liniștește.

Fie că este verde, negru, rooibos, cu arome fructate sau mai aspre, mai dulce sau natur trebuie să recunoaștem că o ceașcă de ceai este mereu binevenită. Dar printre toate sortimentele existente doar unul este supranumit șampania ceaiurilor datorită aromei sale distincte ce amintește de vinul muscat. Este vorba despre ceaiul Darjeeling unul dintre soiurile cele mai apreciate și mai scumpe din lume.

De altfel, acest ceai îndulcit în care se adaugă lapte este preferat de englezi pentru faimosul ceai de la ora cinci. Crescut la o altitudine cuprinsă între 1000 și 2000 de metri, bătut de vânturile reci, muntoase și scăldat deopotrivă de soarele himalayan, acest ceai este cultivat exclusiv în regiunea Darjeeling din India și asigură în realitate mai puțin de 1% din producția generală de ceai a țării. Însă ceea ce îl face unic este tocmai aroma sa delicată, cu parfum discret și elegant ce nu poate fi regăsită în nici o altă zonă a lumii.

Istoria sa pe tărâm indian începe în a doua jumătate a secolului al 19-lea, odată cu întoarcerea din China a botanistului Robert Fortune. Aflat într-o excursie acolo, el rămâne impresionat de aroma deosebită a ceaiului și decide să ia cu el câteva plante și să le cultive în regiunea Bengalului de Vest, din India. De aici, climatul de la poalele munților Himalaya cu o temperatură racoroasă și umiditate constantă a început să îi țese povestea.

Și de patru ori pe an, mâinile dibace ale culegătorilor aleg cele mai bune frunze și cei mai fini boboci pentru a prepara mai apoi licoarea aromată de culoarea chihlimbarului. În funcție de perioada în care se face recoltarea, găsim diferite note în gustul ceaiului Darjeeling. Astfel, prima recoltare are loc imediat după sfârșitul iernii, din martie până în mai. Frunzele superioare și bobocii care se culeg acum, se vor transforma apoi într-o băutură de culoarea mierii, cu note florale, primăvăratice. Apoi, vine începutul verii și frunzele devin mai roșiatice, iar culoarea ceaiului va deveni și ea mai intensă. Ceaiul obținut din frunzele celei de-a doua recolte este considerat unul de o calitate superioară și foarte apreciat de cunoscători. Apoi, în miezul verii, în lunile iunie și iulie, ceaiul începe să își schimbe culoarea și gustul său împrumută arome subtile de nucșoară. În timpul ultimei recolte – cea de toamnă – frunzele au deja nuanțe închise de cupru și gust mai ușor.

Ceaiul Darjeeling este prelucrat după metodele tradiționale, astfel recoltarea se face manual, apoi frunzele sunt lăsate câteva ore bune la uscat, după care rulate și oxidate. Totuși, nivelul de oxidare al frunzelor nu este unul complet, ceea ce apropie ceaiul Darjeeling mai mult de ceaiurile maronii de tip oolong decât de cele negre, așa cum este adesea considerat.

Dar orașul din regiunea munților Himalaya nu este renumit doar pentru vastele plantații de ceai ce îl înconjoară, ci și pentru faptul că aici s-au născut unele dintre figurile publice importante ale vieții artistice și nu numai. Celebra Vivien Leigh s-a născut aici, Darjeeling fiind de altfel și orașul natal al mamei sale. Tot aici a venit pe lume și primul om care a urcat pe muntele Everest în 1953 – Jamling Tenzing Norgay. Și tot de aici își trag rădăcinile și personalități ca Aditya Agarwal sau actorii Erick Avari și Mahima Chaudhary.

Asemeni unui nestemat căruia îi trebuie condițiile optime pentru a ajunge la desăvârșire, tot așa și pentru ceaiul Darjeeling trebuie ca toate elementele ce îi sculptează caracterul unic și delicat deopotrivă să se împletească într-un ritm perfect. De la căldura plăcută a soarelui de munte, până la cantitatea optimă de apă și o înclinare a terenului de aproximativ 60-70 de grade, totul contează pentru ca plantația de ceai să fie una perfectă. Doar așa ne vom putea bucura de fiecare dată de parfumul specific al acestui ceai nobil și de proprietățile sale uimitoare.


Valeriana heidelbergcement

Adrian Codreanu

Specialist webdesign si promovare social media.Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro