Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3660/3661
4-12-2021

Invitație pe văile alpine ale Bucegilor, în împărăția caprelor negre

         În ideea de a relansa mișcarea turistică dâmbovițeană, atât prin promovarea unor zone mai puțin cunoscute publicului larg, cât și prin organizarea de drumeții pe aceste trasee, montaniarzii grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park au organizat weekendul trecut o excursie pe frumoasele plaiuri ale comunei Runcu.

          Un grup de 8 pasionați de drumeție, iubitori au naturii, și-a dat întâlnire la Centrul de Informare Turistică Runcu, iar de acolo au urcat pe poteci bine conturate prin livezile oamenilor până au ieșit în plaiul Ștubeiului ajungând pe cumpăna de ape dintre valea Runcului (Ialomicioarei vestice) și valea Dealului Frumos (fosta vale a Țâței). Vremea frumoasă a permis drumeților câteva tururi de orizont spre Vârful lui In (locul unde se organizează Răvășitul oilor), spre satul Brebu sau spre noile pensiuni turistice construite în zonă. Poteca s-a transformat într-un drum de care și căruțe, bine conturat, care merge pe plai, trecând printre pășuni pline de iarbă grasă, prin păduri tinere sau seculare. După aproximativ 5 ore de mers (cu numeroase popasuri pentru a aduna bureți sau a mânca zmeură) se ajunge la poalele muntelui Măguri, obiectivul acestei zile.

          Câțiva stropi de ploaie, dar și câinii de la stâna din apropiere ne alungă spre casă. O echipă de patru persoane trece pe la Schitul Cucuteanca și pe la formațiunea geologică numită “La Blide”, iar regruparea se face la mașini de unde revenim la Fieni pentru poza finală.

          Un traseu frumos, o bună inițiativă a edililor locali. De-a lungul lui mai sunt necesare câteva amenajări turistice (marcaje standard, săgeți, amenajări de alimentare cu apă etc.), dar începutul este făcut, iar drumeții își pot încerca forțele pe mai multe trasee de acest gen.

          Duminica aceasta vom reveni în Bucegi, pe Valea Albă, o sălbatică despicătură aflată între culmile Coștila și Caraiman, o zonă mai puțin circulată, acolo unde florile de colț și ciopoarele de capre negre ne vor însoți ascensiunea. Se va ieși în apropiere de Crucea Eroilor din șaua Caraimanului, iar coborârea se va face pe Brâna Caraimanului și Valea Jepilor Mici spre Bușteni.

          Traseul este accesibil montaniarzilor mai experimentați și va dura, în funcție de starea vremii, aproximativ 6-7 ore.

          Întâlnirea la Fieni, la ora 7:30, la Șipot.

Vă așteptăm!

Nicolae POSTA,

Președinte Chindia Jurasic Park

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media