kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Într-o lume tehnologizată, la Vulcana-Pandele șezătoarea este un prilej de a duce tradițiile mai departe

La Vulcana-Pandele, tradiția sezătorii și arta cusutului de mână sunt duse mai departe la muzeul Casa-Atelier Gravor Gabriel Popescu, unde, de 5 ani, se organizează astfel de întâlniri adresate comunității locale. „Suntem un muzeu ce funcționează în mediul rural și noi trebuie să ținem comunitatea aproape. Ne ajută foarte mult că și la căminul cultural este activitate intensă și lumea este oarecum pregătită să răspundă solicitărilor. Ne-am gândit că șezătoarea este o soluție să profităm de priceperea doamnelor mai în vârstă și de ceea ce știu atât în privința cusutului, cât și al tradițiilor, pentru că noi povestim la aceste întâlniri”, ne-a explicat Liliana Diaconu, conservator în cadrul muzeului și cea care a inițiat acest tip de activități
Prima sezătoare a fost organziată cu prilejul Mărțișorului – „Fă singur, te învăț cum! Mărțișoare cusute” și a devenit o frumoasă tradiție ce le provoacă an de an pe participante la a coase modele noi în temă Marțișorului.
Șezătoarea de noiembrie are ca obiectiv confecționarea de ornamente de iarnă. Doamnele au creat ieri, 20 noiembrie, globulețe cusute și ornamente de iarnă din materiale naturale și reciclabile. Tinerele au lipsit de la întâlnire. „Am avut la sezătoare și fete mai tinere, dar programul școlar este de așa natură încât nu le permite să mai participe, iar spațiul nostru de la muzeu nu este foarte generos încât să desfășurăm un eveniment mai de amploare”.
Șezătoarea constituie o parte a patrimoniului nostru identitar imaterial. În tradiția românească, șezătoarea este o adunare de mici dimensiuni specifică mediului rural. Cei care participă la șezătoare lucrează, cântă, povestesc și spun ghicitori și glume. Ciclul anual al șezătorilor are loc după terminarea muncilor agricole. El începe înainte de postul Crăciunului și se încheie înainte de postul Paștelui. La acestea participau atât femei mai ȋn vârstă, cât şi fete tinere.
Personalul muzeului Casa-Atelier Gravor Gabriel Popescu este implicat în promovarea tradițiilor românenești prin mai multe activități în care angrenează membrii comunității locale, oferind un exemplu de bună practică într-o lume din ce în ce mai tehnologizată.
sezatoare 2
sezatoare 3
Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media