Curentul de meteori Perseide, spectacol de excepție pe cerul nopților de august

Curentul de meteori Perseide, cel mai popular fenomen ceresc al anului, cunoscut sub numele de ploaie de meteori, se apropie de faza de maximum de activitate. Anul acesta, specialistii anunta la maximum o posibila activitate foarte intensa, mult mai mare decat normal. Astfel, pentru noaptea de 11/12 august, este posibil ca numarul de meteori vizibili, in conditii ideale de observare, sa fie de doua sau de trei ori mai mare decat normal. De la o rata de 80-100 de meteori pe ora cat produce in mod obisnuit in faza de maximum acest curent de meteori, specialistii anunta o intensificare (pe perioada scurta) ce poate ajunge la 150-200 meteori pe ora sau chiar mai mult (dupa unii specialisti), in conditii ideale de observare. Estimarile se bazeaza pe faptul ca atractia gravitationala a planetei Jupiter asupra particulelor care genereaza aparitia meteorilor la intrarea in atmosfera terestra (provenind de la cometa Swiff-Tuttle si care circula pe orbita acesteia) a determinat o apropiere mai mare a acestora fata de orbita Pamantului anul acesta.

Pentru Romania, noaptea de 11/12, dar si cea de 12/13 august, se anunta cele mai intense in privinta aparitiei meteorilor din curentul Perseide. Observarea acestora se poate face incepand de la  caderea serii pana dimineata. Cea mai mare intensificare este asteptata in noaptea de 11/12 august dupa miezul noptii, cand si Luna va apune. Observatiile se fac cu ochiul liber, din afara oraselor, din zone cat mai lipsite de  poluare luminoasa.

Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM) organizeaza cu aceasta ocazie editia a 24-a a taberei de astronomie „Perseide”. Cel mai important punct de observare se afla in Muntii Cindrel, la cabana Paraul lui Blaga, o zona ideala pentru observatii astronomice, lipsita de poluare luminoasa. Vor mai fi organizate puncte de observare in judetul Dambovita, in apropierea comunei Manesti, precum si in zona Runcu, la Runcu Stone. De asemenea, vor mai fi si alte zone din tara unde se vor face observatii asupra curentului de meteori Perseide. Dupa data de 13 august, activitatea curentului de meteori Perseide va continua, numarul meteorilor fiind in scadere pana la disparitie totala in preajma datei de 24 august.

Valentin Grigore

Presedinte SARM

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro