kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Cum să citești mai mult și mai bine

În cazul în care ai apelat măcar o data la cei dragi pentru sfaturi despre cum ai putea să-ți îmbunătățești stilul de viață, ai auzit, mai mult ca sigur, una dintre următoarele sintagme:  „Mănâncă mai sănătos!” , „Fă mișcare!” , „Călătorește!”  , „Ocupă-ți timpul liber prin lectură!”. Cu toate că aceste activități sunt benefice, nu vei ajunge să apreciezi adevărata lor importanță fără a te implica total în îndeplinirea lor.

În vreme ce un corp zvelt și un număr mare de vacanțe sunt obiective dezirabile, iubirea pentru cărți stârnește controverse. Literatura predată în școală nu reușește întotdeauna să nască interes pentru cărți în rândul elevilor, dar obiceiul de a citi poate fi deprins ulterior, printr-o serie de pași simpli.

 

Iată un scurt ghid de lectură care te va ajuta să citești mai mult și mai eficient:

 

  1. Descoperă un gen de literatură pe placul tău

Se spune că atunci când îți întâlnești sufletul pereche, pur și simplu știi ca el e alesul. Așa se întâmplă și în lumea cărților. Poate nu ești încă pasionat de lectură pentru ca nu ai dat de genul literar cu care ești compatibil. Fii fără grijă! Poți muta aplicațiile de dating online chiar într-o bibliotecă. Dă-ți întâlnire cu autori din diferite secțiuni și vezi cu cine dorești să dezvolți o conexiune și cui îi dai „swipe left”.

  1. Scrie pentru a nu uita ceea ce citești

Chiar dacă nu ești la un extemporal, scoate o foaie de hârtie și ceva de scris! Un jurnal de lectură te va ajuta să păstrezi gândurile pe care le ai în timp ce analizezi texte. Mai mult, pentru a nu întrerupe procesul de a citi, îți poți nota în agendă cuvintele și conceptele pe care vrei să le aprofundezi mai târziu. Fă-ți propriul sistem de notare prin care vei putea reveni oricând la citatele care te-au impresionat. Cu cât vei parcurge mai multe romane sau volume de poezie, cu atât vei consuma mai multe markere și pixuri, dar te poți aproviziona oricând de la Crtbirotica.ro.

  1. Stai unde ai suficientă liniște încât să-ți poți auzi gândurile!

Te-ai întrebat de ce unii preferă să studieze având muzică în căști? Hans Eysenck explică acest fenomen într-un studiu ce analizează activitatea cortexului cerebral. Pe scurt, oamenii extrovertiți nu se simt suficient de stimulați intelectual dacă întreprind o singură acțiune pe o perioadă îndelungată, așa că ascultă muzică. În schimb, indivizii introvertiți se concentrează mai bine atunci când au o singură sarcină de îndeplinit. Așadar, dacă te încadrezi în cea de-a doua categorie, optează pentru un loc liniștit, fără distrageri, în care să te delectezi cu o carte bună.

 

Mai ții minte sfaturile pentru o viață împlinită? „Mănâncă mai sănătos”, așa că alege un măr – fructul pe care adesea îl găseai pe catedră, lângă manuale. „Fă mișcare” și deplasează-te până la bibliotecă folosind bicicleta. „Călătorește” întrucât romanele au puterea de a te purta în lumi de basm, chiar din confortul casei tale. „Ocupă-ți timpul liber prin lectură” și rafinează-ți modul de a citi și de a întelege cărțile.  

 

Sursa foto: pexels.com

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media