Iarna aduce bucurii copiilor, dar și probleme de sănătate, fiind sezonul în care infectiile respiratorii sunt mai frecvente. Unul dintre simptomele infecțiilor respiratorii, tusea este supărătoare pentru copii și îngrijorătoare pentru părinți. Însă tusea este doar un reflex de curățare a căilor respiratoria, un semn că organismal lucrează pentru însănătoșire. Dispare într-adevăr mai greu, pentru că și atunci când nasul nu mai curge, secrețiile din căile respiratorii sunt încă prezente, iar tusea ajută copilul să elimine mucusul din căile respiratorii.
Cel mai indicate sunt lichidele călduțe și miere (celor peste 1 an). Funcționează foarte bine și inhalațiile cu aburi calzi (20 de minute într-o baie aburită. Pentru un somn odihnitor, sunt recomandate picăturile cu apă salină pentru a-i descongestiona nasul și folosirea unui umidificator în camera copilului. De reținut este că antibioticul nu ajută în tuse, mai ales dacă tusea apare pe fondul unei infecții virale.
Tipuri de tuse
Tusea, fără alte simptome, nu e un motiv de îngrijorare. Tipul de tuse poate indica problema care a cauzat-o și nevoia unui tratament adecvat.
Tusea uscată/neproductivă
O tuse uscată nu produce mult mucus și adesea însoțește o infecție respiratorie virală, cum ar fi o răceală sau gripă. O tuse cu dureri în gât, dureri de cap și nas curgător, fără febră, semnalează, cel mai probabil, doar o răceală care trebuie să-și urmeze cursul. Aceste infecții pot dura câteva săptămâni. Tusea uscată poate fi și semnul unor alergii, însă alergiile nu provoacă febră, dureri musculare sau stări de oboseală.
Tusea umedă/productivă
O tuse umedă este o tuse care provine din piept și produce adesea mucus sau flegmă albă, galbenă sau verde. Poate fi sau nu semnul unei infecții bacteriene. O tuse umedă de lungă durată poate duce la o infecție toracică gravă. Deci, dacă copilul are o tuse umedă, cel mai bine ar fi să suni medicul pediatru. El va știi exact dacă este cazul unui tratament cu medicamente sau nu.
Tusea lătrătoare
Dacă tusea copilului sună ca un lătrat răgușit, probabil că are crup. Crupul este o infecție virală a căilor respiratorii superioare care apare frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani, deși și copiii mai mari se pot îmbolnăvi. Este, de fapt, o laringită sau o laringo-traheo-bronşită. Când aerul trece printre corzile vocale, acest pasaj fiind îngustat, copilului îi va fi greu să respire. Respirația va fi șuierătoare și tusea va semăna cu un lătrat. Este o situație care necesită de asemenea investigația unui medic.
Tusea convulsivă/măgărească
Tusea măgărească, după cum i se mai spune tusei convulsive, este o infecție bacteriană gravă a căilor respiratorii. Este foarte contagioasă. Se răspândește cu ușurință prin tuse și strănut infectate, dar poate fi prevenită prin vaccinare (imunizarea este inclusă în schema națională de vaccinare a copiilor din România). Numele de „tuse măgărească” și l-a câștigat din cauza zgomotelor pe care le face copilul când tușește.
Tusea cronică
Tusea cronică este tusea care se întinde pe o perioadă lungă și necesită medicație antiasmatică. Tusea cronică poate să apară și în caz de pneumonie, sinuzită, boală de reflux gastroesofagian. Acest tip de tuse se tratează diferit și impune controlul medicului.
Când se impune control medical:
– când copilul are spasme sau atacuri severe de tuse, respirație șuierătoare sau stridor;
– când are o tuse care durează mai mult de patru săptămâni/ când tusea se înrăutățește/ când pare cauzată de ceva specific (cum ar fi polenul, praful, animalele de companie etc.);
– când are febră de mai mult de trei zile.
Când tusea cere control medical de urgență:
– când copilul e mai mic de 3 luni;
– când respiră rapid sau se chinuie să respire;
– are o culoare albastră la buze, față sau limbă, în timpul sau după o repriză de tuse.