Câteva noțiuni elementare despre cum este alcătuit și cum funcționează pancreasul în mod normal, ne sunt absolut necesare pentru înțelegerea acestei afecțiuni cronice care se numește diabetul zaharat.
Pancreasul este un organ abdominal, ce este situat în spatele stomacului. El are forma unei limbi , căreia i se descriu anatomic 3 regiuni: cap , corp și coadă. Pancreasul are, la adult ,o greutate de 60-110 g, o lungime de cca 12-15 cm și o grosime de 1,5- 2,5 cm. Capul pancreasului este situat în potcoava duodenală și este acoperit parțial de duoden.
Pancreasul este o glandă mixtă , formată din 2 părți:
– Pancreasul exocrin secretă fermenți digestivi, care sunt substanțe ce asigură digestia alimentelor, ce vor putea astfel să fie absorbite ulterior din intestine;
– Pancreasul endocrin, reprezintă numai 1% din greutatea pancreasului, dar are un rol deosebit de important în patologie și in diabetul zaharat. El este format din peste 1 milion de insule Langerhans.
Insulele Langerhans sunt insulele pancreasului endocrin și au dimensiuni foarte mici, prezentând un diametru de aproximativ 0,1 mm fiecare.
Insula Langerhans contine peste 2000 de celule, în care sunt secretati 2 hormoni principali: insulina –secretata în celulele beta insulare, care sunt situate în centrul insulelor Langerhans și , reprezintă 80 % din totalul celulelor insulare, precum și glucagonul- secretat în celulele alfainsulare, ce sunt dispuse în jurul celulelor betainsulare .
Insulina este hormonul indispensabil proceselor energetice și anabolice ale organismului. Ea este principalul hormon hipoglicemiant al organismului.
Glucagonul este principalul hormon hiperglicemiant al organismului.
Insulina, produsă de pancreas, este de fapt o proteină formată din 2 lanțuri de aminoacizi.
Toți oamenii sănătoși prezintă aceeași secvență a aminoacizilor în structura moleculei de insulina , secvențe ce sunt dictate genetic. Prin distrugerea legăturilor dintre secvențele de aminoacizi, este afectată acțiunea hipoglicemianta a insulinei și astfel apare diabetul zaharat, afecțiune metabolică de mare complexitate , care se caracterizează prin hiperglicemie cronică.
Despre aceasta predispoziție genetică precum și despre alte cauze care determină diabetul zaharat vom discuta în întâlnirea noastră viitoare.
Dr. Elena Pripoaie, specialist diabet, nutriţie şi obezitate şi medic primar medicină internă, Centrul Medical Valleriana