Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corpul uman și probabil unul dintre cele mai muncitoare îndeplinind mai multe funcții. Are un rol cheie în sistemul digestiv, deoarece orice mâncați sau beți trece prin el.
Cea mai importantă funcție a ficatului este curățarea sângelui prin eliminarea substanțelor chimice nocive prezente în organism. De asemenea, ajută la producerea de bilă, care, la rândul său, ajută la descompunerea grăsimilor din organism. Ajută la depozitarea zahărului (glucozei), care oferă un impuls rapid de energie ori de câte ori este necesar pentru organism.
Ficatul elimină toxinele dăunătoare și deșeurile din organism. Prin urmare, este foarte important să aveți grijă de ficat și să vă asigurați că este în stare bună. Dacă nu este îngrijit corespunzător, ficatul nu poate să-și îndeplinește funcțiile, iar toxinele încep să se acumuleze în organism și țesuturi. Din fericire, ori de câte ori este ceva în neregulă cu ficatul, acesta prezintă anumite simptome sau semne de avertizare care indică faptul că nu funcționează corect. Unele dintre semnele evidente de avertizare sunt următoarele:
- Dezechilibru hormonal în organism.
- Digestia necorespunzătoare a alimentelor.
- Anxietate și depresie.
- Dureri de cap constante.
- Dureri articulare.
- Stare de letargie.
- Oboseală cronică.
- Acnee facială.
- Dureri abdominale.
- Diaree sau constipație.
Acum, următoarea întrebare care apare este cum poți avea grijă de ficatul tău și, dacă ficatul tău nu funcționează bine, ce poți face pentru a-i îmbunătăți funcționarea? Răspunsurile la aceste întrebări sunt simple. În primul rând, mâncați alimente care sunt benefice pentru sănătatea dumneavoastră și, în al doilea rând, aduceți unele schimbări pozitive în stilul dvs. de viață.
Iată câteva sfaturi și trucuri care vă pot ajuta să mențineți un ficat sănătos:
- Beți multă apă.
- Mâncați grăsimi sănătoase.
- Alegeți o dietă echilibrată, care include totul, de la proteine vegetale si carne la seminte si nuci.
- Evitați alimentele procesate.
- Încercați să mâncați mai multe alimente organice care au un conținut scăzut de sodiu și alte substanțe toxice.
- Reduceți concusmul de zahăr rafinat.
- Nu gătiți alimente în uleiuri vegetale inflamatorii, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb sau uleiul de șofrănel.
- Reduceți consumul de fructoză.
- Mâncați spanac, varză, patrunjel, pui și ouă, pentru că sunt bogate în aminoacizi.
- Consumați alimente bogate în sulf, cum ar fi broccoli, ouă, germeni, usturoi etc.
- Reduceți consumul de alcool.
- Renunțați la fumat.