Ficatul este cel mai greu și al doilea cel mai mare organ din corpul uman. Este probabil unul dintre cele mai muncitoare organe ale corpului îndedplinind mai multe funcții.
Ficatul se află exact sub cutia toracică inferioară din partea dreaptă a corpului nostru și este aproximativ de dimensiunea unei mingi de fotbal (dimensiunea poate varia de la o persoană la alta în funcție de tipul corpului). Cea mai importantă funcție a ficatului este curățarea sângelui prin eliminarea substanțelor chimice nocive prezente în organism. De asemenea, ajută la producerea de bilă, care, la rândul său, ajută la descompunerea grăsimilor din organism. Ajută la depozitarea zahărului (glucozei), care oferă un impuls rapid de energie ori de câte ori este necesar pentru organism.
Ficatul elimină toxinele dăunătoare și deșeurile din organism. Prin urmare, este foarte important să ai grijă de ficat și să te asigurai că funcționează optim. Dacă nu este îngrijit corespunzător, ficatul încetinește, iar toxinele încep să se acumuleze în organism și țesuturi. Din fericire, ori de câte ori este ceva în neregulă cu ficatul, acesta prezintă anumite simptome sau semne de avertizare care indică faptul că nu funcționează corect. Unele dintre semnele evidente de avertizare sunt următoarele:
- Există un dezechilibru hormonal în organism
- Digestia necorespunzătoare a alimentelor
- Te confrunți cu anxietate și depresie destul de des
- Dureri de cap constante
- Dureri articulare
- Te simți letargic
- Oboseala cronica
- Acnee facială
- Dureri abdominale
- Diaree sau constipație
Acum, următoarea întrebare care apare este cum poți avea grijă de ficatul tău și, dacă ficatul tău nu funcționează bine, ce poți face pentru a-i îmbunătăți funcționarea? Răspunsul la aceste întrebări este foarte simplu. În primul rând, mănâncă alimente care sunt benefice pentru sănătate și, în al doilea rând, fă schimbări pozitive în stilul de viață.
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să menți un ficat sănătos:
Bea multă apă
Mănâncă grăsimi sănătoase
Alege o dietă echilibrată, care include totul, de la proteine vegetale si carne la seminte si nuci.
Evită alimentele procesate
Încearcă să mănânci mai multe alimente organice care au un conținut scăzut de sodiu și alte substanțe toxice
Minimizează consumul de zahăr procesat
Nu găti alimente în uleiuri vegetale inflamatorii, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb sau uleiul de șofrănel
Redu consumul de fructoză
Mănâncă mai mult spanac, varză, patrunjel, pui și ouă pentru că sunt bogate în aminoacizi
Consumă alimente bogate în sulf, cum ar fi broccoli, ouă, germeni, usturoi etc
Redu consumul de alcool
Renunță la fumat
Consumă următoarele ca să vii în ajutor ficatului:
Mere
Merele sunt bogate în pectină și alte enzime care sunt necesare pentru curățarea sistemului și eliberarea toxinelor din tractul digestiv. Astfel, ele ajută ficatul să facă față supraîncărcării toxice în timpul procesului de curățare.
Avocado
Avocado sunt superalimente bogate în nutrienți. Acestea ajută organismul să producă un compus numit glutation care ajută ficatul în curățarea toxinelor dăunătoare.
Ceai verde
Ceaiul verde este bogat în antioxidanți. Acesta conține catechine, care facilitează buna funcționare a ficatului.
Morcovi și sfeclă roșie
Atât morcovii, cât și sfecla roșie sunt bogate în flavonoide și beta-caroten. Și astfel, consumul lor poate stimula și îmbunătăți funcționarea generală a ficatului.
Usturoi
Usturoiul are capacitatea de a activa enzimele din ficat care elimină toxinele din organism. Acestea conțin, de asemenea, seleniu și alicină, iar ambii compuși ajută la curățarea ficatului.
Legume cu frunze verzi
Toate legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, tărtăcuța amară și verdele de păpădie (indiferent dacă sunt consumate crude sau fierte) sunt bogate în clorofile vegetale care suge toxinele de mediu din sânge. Ele au, de asemenea, capacitatea de a neutraliza efectele substanțelor chimice și pesticidelor din organism și, prin urmare, acționează ca un mecanism de protecție pentru ficatul nostru.
Lămâi
Aceste fructe citrice sunt bogate în vitamina C, care ajută organismul să sintetizeze materialele toxice în substanțe care sunt ușor absorbite de apă. Astfel, se recomandă să aveți un pahar de suc de lămâie dimineața, deoarece este foarte util în stimularea ficatului.
Nuci
Nucile conțin o cantitate mare de arginină aminoacid care ajută la detoxifierea amoniacului din ficat. Acestea conțin, de asemenea, acizi grași omega-3 care facilitează procesul normal de curățare a ficatului. Când mâncați nuci, asigurați-vă că le mestecați în mod corespunzător și apoi înghițiți.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline și alte uleiuri organice comprimate la rece, cum ar fi uleiul de cânepă, sunt foarte bune pentru ficat. Ele ajută la furnizarea unei baze lipidice ficatului care poate suge toate toxinele și deșeurile din organism. Acest lucru ia o povară de pe ficat.
Turmenic
Puteți considera că este condimentul preferat al ficatului, deoarece ajută la stimularea detoxifierii ficatului, ajutând enzimele să elimine toxinele.
Grepfrut
Grapefruitul este, de asemenea, bogat în antioxidanți și vitamina C care ajută procesul natural de curățare a ficatului. Un pahar mic de suc de grapefruit proaspăt stors este suficient pentru a stimula producția de enzime de detoxifiere în ficat.
Acum că știți cum să aveți grijă de ficat, verificați simptomele menționate mai sus și începeți să luați măsuri de precauție începând de astăzi. De asemenea, este recomandat să consultați un medic dacă simțiți că este necesară medicația.