Privatizarea sistemului de sănătate, o măsură pripită?

Distribuie:

„Lucrurile acestea trebuiau puse la punct în momentul în care aveam de-a face cu o Casă de Asigurări Naţională şi o Casă de Asigurări Privată, aşa cum este în afară”

Privatizarea „pe repede înainte”… a sistemului de sănătate, fără niciun fel de pregătire prealabilă, nu este bine văzută nici de cei care lucrează în domeniu, nici de sindicatele din sănătate, dar nici de pacienţii simpli care sunt nevoiţi să asiste la tot acest scenariu. Claudiu Barbu, liderul de sindicat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte (SJUT), preşedintele SANITAS Dâmboviţa a încercat să ne ofere un punct de vedere personal pe marginea acestui subiect sensibil care a încins spiritele în ţara noastră, şi implicit în judeţul Dâmboviţa. Acesta consideră că România nu este pregătită pentru o astfel de privatizare în condiţiile în care nu există şi o Casă Privată de Asigurări de Sănătate, alături de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aşa cum există în celelalte ţări din UE. Un alt neajuns major al clinicilor private, semnalat de liderul de sindicat, este că acestea nu sunt pregătite, decât într-o foarte mică măsură, să asigure intervenţii chirurgicale complexe, iar despre asigurarea serviciilor de urgenţă nici nu poate fi vorba în momentul de faţă… Deci greul intervenţiilor chirurgicale şi al urgenţelor va pica tot pe spitalele publice, care vor trebui să împartă banii cu clinicile private!

„Personal cred că acest lucru este posibil în ţările dezvoltate unde există şi firme de asigurări de sănătate private, unde lucrurile sunt clare şi bine stipulate şi unde ce e la privat… e la privat, ce e la stat… e la stat. A nu se înţelege că sunt împotriva lor, nu am nimic împotrivă, omul are posibilitatea de a alege unde să fie tratat… la stat sau la privat. Doar că ştiţi foarte bine că au fost situaţii în care acelaşi pacient care se găsea la stat… se găsea şi în privat şi îmi este tare teamă că acest lucru se va repeta. Nu am văzut textul ordonanţei… dar se discută de o prevedere clară ca nimeni să nu plătească absolut nimic, o coplată, adică totul să fie gratis… şi la privat. Nu ştiu dacă or să fie de acord şi clinicile private cu aşa ceva… Problema este următoarea… Dacă e vorba de o intervenţie chirurgicală sau de o investigaţie laborioasă nu sunt foarte multe clinici private în ţară care au posibilitatea să facă acest lucru, poate prin Bucureşti, dar în celelalte oraşe nu sunt atât de multe clinici private care să poată să susţină o intervenţie chirurgicală. Cel mai probabil că ele vor fi făcute tot în clinicile de stat şi atunci s-ar putea să aibă de suferit tot pacientul, la un moment dat.

Repet, nu sunt împotriva posibilităţii de a alege, fiecare dintre noi, putem să mergem unde vrem, numai că lucrurile acestea trebuiau puse la punct în momentul în care aveam de-a face cu o Casă de Asigurări Naţională şi o Casă de Asigurări Privată, aşa cum este în afară. În forma actuală sistemul de stat va avea de suferit… din lipsa fondurilor. Dacă aţi face un studiu să vedeţi câţi pacienţi se prezintă în 24 h doar în serviciul de urgenţă, să vedeţi cât de mulţi sunt, nu va putea acoperi privatul niciodată afluxul de pacienţi pe care îl avem noi aici. Gândiţi-vă ce va însemna pentru pacienţi, când nu vor mai putea să ajungă la spital din cauza lipsei fondurilor din spitalele de stat. Acesta este punctul meu de vedere, ca pacient, ca asigurat. Lucrurile nu cred că vor merge spre o rezolvare pozitivă, nu cred, până nu văd nu cred. În situaţia de faţă puteţi să mă consideraţi un Toma necredinciosul”, a declarat Claudiu Barbu, preşedintele SANITAS Dâmboviţa.

 

 

 

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro