Perioada sărbătorilor de iarnă aduce cu sine pe lângă nebunia cadourilor, euforia cumpărăturilor şi clipele frumoase petrecute cu cei dragi şi neplăceri, majoritatea cauzate de tentaţia excesului culinar. Cozonacii proaspeţi, sarmalele , preparatele din porc şi dulciurile cu un conţinut mare de zahăr sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, dar consumate în cantităţi foarte mari pot provoca o serie de probleme, de la toxinfecţii alimentare până la infarctul miocardic şi accidentele vasculare. Pentru reprezentantele sexului frumos, kilogramele în plus dau un nou semnal de alarmă. Consumului mare de alimente dar şi băuturi în această perioada a anului i se mai adaugă şi lipsa mişcării. Pentru a evita apariţia unor dezechilibre în organism, a unor probleme de sănătate, a nedoritelor kilograme în plus, dar şi a vizitelor la camera de gardă care strică farmecul sărbatorilor, medicii ne oferă, ca în fiecare an câteva sfaturi utile:
-moderaţie în privinţa alimentelor prăjite;
-consumul moderat al preparatelor afumate: caşcaval afumat, peşte afumat, costiţă afumată;
-evitarea excesului de dulciuri cu un conţinut mare de zahăr;
-evitarea consumului de băuturi alcoolice pe stomacul gol;
-folosirea compoturilor naturale pentru îndulcirea prăjiturilor;
-prepararea cremelor acasă şi evitarea pe cât posibil a celor din comerţ