Numărul cazurilor de copii diagnosticaţi cu obezitate creşte anual. Fenomenul a luat amploare mai ales în ultimii ani pe fondul consumului exagerat de fast-food, dulciuri sau mâncare tradiţională.Medicii spun că nu dereglările hormonale sunt de vină ci atitudinea părinţilor şi bunicilor, care pornind de la vechiul mit “gras şi frumos” îi recompensează deseori pe cei mici cu mâncare. La aceasta se adaugă sedentarismul, tolerarea comportamentului neadecvat la masă: în picioare, la repezeală, fără a respecta regulile de igienă, în faţa calculatorului sau urmărind emisiuni la televizor.
Obezitatea este definită ca o stare de creştere anormală de grăsime la nivelul ţesuturilor adipoase. Pe lângă creşterea în greutate, pot apărea probleme cu articulatiile si probleme osoase , o dereglare denumită hipertensiune craniană benignă(cu dureri de cap şi tulburări de vedere), boli ale vezicii biliare, tensiune arterială crescută, niveluri înalte ale grăsimilor în sânge şi diabet. Există, de asemenea şi importante efecte psihologice care duc la o slabă încredere în sine.Conform rapoartelor OMS România este pe locul trei în Europa în privinţa obezităţii la copii.Pentru a evita apariţia acestei boli, medicii de specialitate recomandă evitarea preparatelor cu un conţinut ridicat de calorii, a consumului de dulciuri în exces, stabilirea unui program de masă, dar şi a unui program de exerciţii fizice şi practicarea sporturilor.
În Târgovişte, în acest an, Directia de Sanatate Publica Dâmbovita, Inspectoratul Scolar Judetean Dâmbovita si Primaria Municipiului Târgoviste, prin Directia de Asistenta Sociala, au încheiat Acordul de Parteneriat „Nutritie sanatoasa pentru un stil de viata mai bun, în scopul preventiei primare si secundare pentru copiii si adolescentii din Târgoviste si de încurajare a unui stil de viata sanatos prin alimentatie sanatoasa si activitate fizica”. Scopul proiectului îl reprezinta adoptarea, de catre elevi, a unui comportament sanatos. Numarul total al beneficiarilor acestui proiect este de 27.000.