kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Haină nouă pentru sistemul medical românesc

Noua lege a sănătăţii, care se află momentan în dezbatere, va transforma radical sistemul medical românesc. Modificările aplicate vor fi atât în avantajul cât şi în dezavantajul românilor.

O primă schimbare vizează spitalele, care pot fi organizate ca instituţii publice, asociaţii, fundaţii. Mai mult, personalul spitalelor organizate ca fundaţii, asociaţii sau societăţi comerciale finanţate din fonduri publice va putea fi remunerat pe baza negocierii veniturilor. 

Cele mai tranşante schimbări se vor produce la nivelul asigurărilor medicale.Intrarea în vigoare a noii legi îi va afecta  pe tinerii cu vârste între 18 şi 26 de ani, elevi sau studenţi care nu au venituri din muncă. Dacă până acum ei erau asiguraţi automat, din acest moment vor fi asiguraţi doar dacă cel puţin unul dintre părinţi are asigurare de sănătate.
În cazul în care unul dintre soţi sau părinţii se află în întreţinerea unei persoane asigurate, legea prevede următoarele: dacă venitul persoanei asigurate, calculat pe membru co-asigurat, depăşeşte venitul mediu anual, asiguratul va plăti pentru persoanele co-asigurate o asigurare stabilită la nivelul primei minime de asigurare, adică 5,5% din salariul minim pe economie.

Tot prin noua lege, casele judeţene de sănătate se vor transforma în case private, iar românii îşi vor face o asigurare de sănătate suplimentară pentru consultaţii mai rapide şi servicii complexe.

Costul asigurării suplimentare va fi variabil, putând acoperi inclusiv medicamente, iar angajatorii vor putea plăti în locul angajaţilor. În noul sistem trebuie să intri în termen de opt luni. Vor exista însă şi excepţii aplicate umătoarelor categorii de persoane: copiilor până la 18 ani, tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţilor de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, tinerilor cu vârstă până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă, persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavilor cu afecţiuni incluse în Programele Naţionale de Sănătate (cancer, HIV, diabet) până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse şi femeillor  însărcinate şi lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară. Aceştia vor beneficia de asigurare fără plata contribuţiei.

Cei care nu se înscriu personal la un asigurator pentru serviciile de bază, vor fi înscrişi automat, în momentul în care se vor prezenta pentru prima dată la medic. În cazul urgenţelor, nu se va ţine cont de plata sau neplata asigurării.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media