O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sarcina afectează vederea?

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Printre subiectele controversate în ceea ce privește sarcina se numără și riscurile oculare. Se spune că, pentru femeile care suferă de miopie, sarcina crește gradul de miopie. Dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu experiență, ne lămurește de la bun început: “Singura afectare retiniană este la persoanele cu miopie forte, atunci când nasc. Datorită efortului de screamăt există riscul de a accentua dioptriile sau a se produce dezlipirea de retină. Dar aceasta în timpul travaliului. Sarcina în sine nu afectează vederea” explică medicul cât se poate de clar.

Din acest motiv, multe femei au indicație de cezariană, pentru a elimina riscul de probleme oculare survenite în urma unei nașteri naturale. “De la miopie medie în sus, se recomandă nașterea prin cezariană”, adaugă dr. Andrei Tomescu.

Miopia este un defect al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare. Aceasta se întâmplă deoarece razele paralele, ce vin de la un obiect, atunci când traversează globul ocular, se focalizează înaintea retinei, permițând doar distingerea obiectelor situate la o distanță mai mică.  Statisticile arată că 26% din populația globului suferă de miopie, ceea ce înseamnă că este o problemă des întâlnită printre gravide, cărora li se recomandă limitarea efortului fizic și, în cazul deosebite, consutarea de asemenea a unui oftalmolog, pe perioada celor nouă luni de sarcină.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sarcina toxică

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Făt băiat = sarcină cu probleme?

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro