O GRAVIDĂ INFORMATĂ: La ce ajută dublu și triplu test?

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Iminența unor probleme de sănătate în sarcină determină medicii obstetricieni să recomande gravidelor pe care le au în observație efectuarea unor teste de screening. Acestea estimează riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale sau malformații datorate stilului de viață sau vârstei mai înaintate pentru prima sarcină. Dublu test și triplu Test se numără printre instrumentele utile medicului în acest sens.

Dublu test este o investigație ce se face în primul trimestru de sarcină, în săptămânile 11-14, pentru a determina gradul de risc a malformațiilor cromozomiale ca: sindrom Down (trisomie 21), sindrom Edwards (trisomie 18), fibroza chistica, malformații cardiace. Avantajul este că, în cazul în care rezultatul este pozitiv, oferă timp pentru efectuarea de testări suplimentare și o posibilitate de a întrerupe sarcina, fiind la început. Triplu test este o continuare a Dublu test, ce se recomandă în trimestrul al II-lea, cu rezultate optime în săptămânile 16-18. Poate arăta dacă există probleme la nivelul tubului neural ori diverse anomalii cromozomiale precum  trisomia 18 şi 21 – sindromul Down şi Edwards.

Testarea se face printr-un test de sânge sau printr-un test de sânge și o ecografie, care se realizează în centre medicale specializate, acestea nefiind teste de rutină. Ele oferă informații despre făt, însă trebuie subliniat că rezultatele sunt niște predicții, nu un diagnostic.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Amniocenteza

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sarcina toxică

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Malformaţiile fetale

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Când e legal avortul în România?

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro