O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Cerclajul

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Cerclajul este o procedură chirurgicală recomandată femeilor care au un istoric de avorturi spontane în trimestrul II de sarcină sau au colul uterin slab. “Cerclajul uterin este o sutură a colului uterin, ca și cum ai coase un sac la gură, pentru acele utere care au orificiu incompetent, se numește beanță – orificiul este deschis, iar sarcina poate să coboare pe acolo și să dea naștere la un avort”, explică dr. Andrei Tomescu. Dacă este corect făcut și are o indicație corectă, poate duce evoluția sarcinii până aproape de 9 luni, ne asigură medicul specialist.

Momentul optim pentru a folosi cerclajul este sfârșitul trimestrului II, la 11-12 săptămâni de sarcină. Procedura durează în jur de 10 minute și se folosește anestezie. “Acesta este cerclajul la rece. Există și cerclaj la cald, atunci când femeia se prezintă la control cu o sarcină să spunem de 18 săptămâni, observi la ecografie că orificiul intern este scurtat și atunci poți să faci un cerclaj de urgență. Cu antispastice și repaus la pat poți să prelungești durată de viață a sarcinii până la maturizarea fătului”, adaugă dr. Andrei Tomescu, subliniid importanța acestei etape.

Atâta vreme cât intervenția este realizată corect și are o indicație corectă, nu există riscuri, însă există situații care nu pot fi prevăzute. ‘Dacă intervin contracții, rupturi de membrană, firul trebuie scos de urgență ca nu cumva să taie țesuturile. Noi coasem, dar nu știm cât de mult se pot suprima contracțiile uterine și astfel se poate ajunge la rupturi de membrane și alte probleme. Nu e o chestiune așa simplă”, spune medicul cu experiență de mai bine de 20 de ani în obstetrică-ginecologie.

Totuși este o procedură care se practică, chiar dacă nu atât de des. “În ultima perioadă s-a mai diminuat numărul de cerclaje pentru că există tot felul de tratamente moderne pentru suprimarea contracțiilor uterine. În plus, femeile nu mai fac atât de multe chiuretaje cum făceau în primii ani după Revoluție și astfel este redus numărul cazurilor de beanță de col, rezultat al acestor intervenții” a mai precizat dr. Andrei Tomescu.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 21 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citelște și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Epiziotomia, o intervenție controversată

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Brida amniotică,un pericol teoretic

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Diabetul gestaţional

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro