O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Adevărul despre celulele stem

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Celulele stem provind din cordonul ombilical al noului-născut, recoltate imediat după naștere și au o capacitate extraordinară de a se transforma într-o mare diversitate de celule – nervoase, hepatice ș.s.. Astfel că pot reface țesuturile afectate sau distruse, ajutând în vindecarea multor boli.

Recoltarea de celule stem rămâne un subiect controversat al ultimilor ani. Pentru că părinții sunt dispuși să plătească sume importante de bani pentru a-și proteja copilul de boli grave, marketingul agresiv al promotorilor acestei proceduri oferă informații trunchiate sau chiar false despre beneficiile celulelor stem. Însă mare parte dintre bolile despre care agenții companiilor de recoltare spun că ar putea fi vindecate sunt cazuri extrem de rare. Astfel că părinții primesc iluzii în schimbul a unor sume mari de bani. „Este important ca lumea să știe că ele sunt folositoare numai în anumite situații dintre cele pe care cei care se ocupă cu recoltarea de celule stem le promovează. În principal ele ajută în bolile hematologice, precum leucemiile”, explică dr. Andrei Tomescu.

Prețurile pentru această procedură se situează undeva în jurul sumei de 1000€. „Noi recoltăm când pacienta dorește. În Romînia nu există o bancă de celule sau o bancă de organe bine reprezentate cum este în Occident și chiar dacă au fost cazuri în care celulele stem s-au folosit cu succes, subiniez ca ele ajută numai pentru o anumită categorie de boli”, evidențiază medicul care recomandă pacientelor să se documenteze atent în această privință.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Epiziotomia, o intervenție controversată

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Colposcopia

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Contraargument pentru nașterea în apă

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro