Criza de sânge din ultima perioadă, intens mediatizată la nivel național, i-a sensibilizat pe dâmbovițeni, care nu au întârziat să se prezinte la Centrului de Transfuzii Târgoviște , pentru a dona. Printre donatori, s-au numărat și viceprimarul municipiului Târgoviște, Ciprian Prisăcaru, dar și fostul primar al Târgoviștei, Gabriel Boriga, care s-au prezenta astăzi la centru pentru a dona.
Despre acest subiect și despre cum se prezintă situația la acest moment, în Dâmbovița, ne-a vorbit, într-un scurt interviu, Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzii Târgoviște .
–În Dâmbovița, s-au arătat oamenii receptivi față de această criză de sânge?
–A fost făcut de ministrul sănătății un apel către populație să doneze voluntar sânge. Eu le mulțumesc tuturor care au răspuns apelului, dar am fost mai plăcut impresionată de cei care au sunat. Numerele le-au luat de pe site-ul ministerului, unde se regăsesc și criteriile și locurile unde se poate dona, pentru a nu avea reclamații că-i respingem. Îi mai și respingem, dacă nu au voie să doneze dacă nu se încadrează în categoriile de vârstă sau nu au stare bună de sănătate și nu respectă regulille dinainte de donare.
Au fost zile pline, nu cu mult mai mult decât într-o zi obișnuită, dar sunt și acțiuni anunțate. Au fost mai mult de 30 pe zi, în condițiile în care media zilnică era de 15-20, iar pe lună se ajunge la 400 de donatori.
-În momentul de față, aveți o estimare a cantității de sânge necesară în județ?
-Nu putem face o estimare, pentru că există în transfuzii o lege a seriilor. Întotdeauna se cere o anumită grupă, cu mai mult decât celelalte. Periodic se schimbă grupa cerută. Depinde de ce bolnavi sunt internați în spital.
Problema este că Dâmbovița, ca și centru, are o capacitate mică de stocare, recoltare și separare.
Este un centru mic și atâta timp cât nu dispunem de spațiul necesar să ne desfățurăm, jonglăm permanent cu colecta și cu expediția.
În prezent, suntem 10 angajați în centru. De recoltare se ocupă trei asistente. Aici, în compartimente, nu rămânem fiecare pe compartiment, ci răspundem fiecare, prin rotație de compartimente, pentru că, în momentul în care sunt în concediu două persoane, trebuie să fie înlocuită și atunci trebuie să știm evidența donatorilor, triajul, recoltarea și producția.
Laboratorul are partea lui separată, care preia probele la anumite ore.
-Care este intervalul de timp optim între două donări de sânge?
-Termenul stabilit de noi pentru donare este de 70 de zile.
Pentru că noi nu avem cum să le oferim o masă caldă, le dăm tichete de masă în valoare de 6 de Ron. Este o sumă modică. Nu mai există prima de fidelitate. Nu toți cer tichete. Mulți au bolnavi în spital și donează pentru ei.
Se merge, însă, pe ideea donării neremunerate. Se merge și cu colecta mobilă, iar ultimele campanii organizate la noi în județ, în colaborare cu Asociația React, care se ocupă cu movarea, au avut succes.
Ideea este să-i și fidelizezi pe donatori. Așa dovedesc că le pasă, dacă mai vin și a doua oară.
În general, oamenii sunt receptivi.
Citește și
Asociația Studenților din Târgoviște îi invită pe târgovișteni, pe 27 august, să doneze sânge
Cum sa nu fie criza,daca ma duc pentru a doua oara si gadesc afis ca sunt pe teren
Chiar nu se poate sa ramana cineva si la centru?