Tot mai mulți dâmbovițeni descoperă cu groază că medicamentele de care au atâta nevoie dispar din farmacii. Fie se găsesc foarte greu, fie sunt scoase definitiv din piață. Există înlocuitoare, însă acestea sunt mult mai scumpe, iar uneori nu se compensează.
Mulți dintre cei care suferă de boli oncologice sau endocrinologice, rămân fără medicamentele de bază. Oprirea tratamentului în cazul unor astfel de afecțiuni, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, poate duce la avansarea rapidă a bolii și uneori chiar o avansare ireversibilă.
Întrebat despre această problemă, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că principala problemă o reprezintă prețul scăzut al medicamentelor pe piața din România. Conform unei declarații date pentru DIGI 24, Ministrul spune că vor găsi o nouă formulă de calcul pentru piața medicamentelor pentru a nu mai descuraja producătorii să își vândă medicamentele la noi.
Între timp, puținele companii producătoare care au mai rămas la noi în țară spun că materialele de bază din care sunt produse medicamentele s-au scumpit și de o mie de ori mai mult și că timpii de așteptare pentru fiole sau alte materiale este și de un an.
Până se decid guvernanții ce să facă în privința acestor costuri de producere și acestei crize care a scos de pe piață, în ultimul an, peste 200 de medicamente, dâmbovițenii nu-și mai pot lua tratamentele vitale pentru că medicamentele lor sunt „prea ieftine”.