39 de cazuri de TBC au fost confirmate, până acum, în județul Dâmbovița. Dintre cazurile confirmate, 8 sunt din mediul rural, unul fiind înregistrat la un copil. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi de către Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița, ai cărei reprezentanți au fost fermi în ceea ce privește slaba educație sanitară a tinerilor în colectivitățile de copii.
„Ei trebuie să știe în primul rând că trebuie să respecte regulile de igienă cu strictețe, adică să nu sufle nasul, să nu tușească decât în batistă de unică folosință și cel mai important lucru este acela că, la primele semne de boală, adică la o tuse care durează mai mult de 21 de zile trebuie să se prezinte la medic. Că dacă pacientul stă o lună, două, trei cu o aspirină, un paracetamol, în perioada aceasta ne îmbolnăvește la greu. Scopul nostru este să facem educație populației ca să nu avem cazuri multiple. DSP-ul s-a implicat întotdeauna și la dezinfecțiile în unitățile școlare, domiciliare, colaborăm foarte bine cu dispensarul TBC, dar ne dorim să scădem anul acesta numărul de cazuri de tuberculoză, mai ales în colectivitățile de școlari și adolescenți”, a declarat medicul Maria Marinescu.
Potrivit informațiilor oferite de medicul Virginia Dumitrescu, factorii de risc pentru TBC sunt fumatul, excesul de alcool, mesele neregulate, nivelul de educație, care determină o alimentație corespunzătoare sau nu, și venitul pe familie și chiar divorțul, factorii sociali fiind foarte importanți.
Se pare că județul nostru se situează, conform statisticilor, pe primele 5 locuri la nivel național în ceea ce privește incidența cazurilor de Tuberculoză multi-drog rezistentă (TB-MDR), o formă de tuberculoză cauzată demycobacterii care au devenit rezistente sau mai bine spus imune la două (sau mai multe) dintre cele mai puternice medicamente folosite în tratarea tuberculozei: izoniazida și rifampicina.
Una dintre cauzele apariției TB-MDR este contactul pe o perioadă îndelungată cu un bolnav care elimină microbi rezistenți. Riscul de infectare cu tuberculoza multi-drog rezistentă în urma contactului îndelungat cu o persoană care suferă de această boală este egal cu riscul de infectare cu tuberculoză de la o persoană care suferă de tuberculoză. Specialiștii sunt de părere că neglijența umană este principala cauză de apariției a TB-MDR. În această categorie intră întreruperea tratamentului antituberculos, consumul exagerat de țigări și alcool, condiții precare de viață. Un alt factor de risc important este HIV-ul.
Medicii DSP spun că zona din județ cu cea mai mare expunere la TBC-MDR este zona Titu, unde oamenii nu au locuri de muncă și nici educația sanitară corespunzătoare. În plus, sunt foarte mulți fumători, obicei care atenuează boala.
O formă și mai gravă de TBC este Tuberculoza extensiv-rezistenta (TB-XDR) este forma de tuberculoza rezistenta atât la rifampicina și izoniazida, cât și la alte 2 clase de medicamente de linia a 2-a (injectabile si fluroquinolone), foarte utile în tratamentul formelor rezistente de boală. În județul Dâmbovița, există două cazuri înregistrate cu această formă de boală.
Asadar, spre deosebire de tuberculoza „obisnuita”, care poate fi vindecata complet, cu medicamente accesibile si la costuri reduse, cazurile TB-MDR si TB-XDR necesita tratamente mult mai costisitoare, mai „agresive” (4-7 medicamente in asociere, administrate zilnic, cu efecte adverse importante) mai indelungate (in medie 24 de luni), cu perioade mai lungi de spitalizare (peste 100 de zile) si cu sanse mai reduse de vindecare.
Ceea ce trebuie să știe dâmbovițenii este faptul că medicamentele pentru tuberculoză sunt gratuite, datorită unui program finanțat din fonduri norvegiene.
TBC-ul este cunoscut ca fiind „boala saraciei”. Dar nici cu apa furnizata de catre renumita Companie de Apa sub diferitele conduceri succesive nu trebuie sa ne miram de nimic. Si nici cu sarmanii subnutriti… Sa fim totusi seriosi :includerea divortului printre cauzele „colaterale” avansate este o gluma macabra…