Dacă în alte orașe mari din țară precum precum municipiul Târgu Jiu, este criză de donatori de sânge, numărul acestora scăzând la jumătate față de lunile anterioare, la noi se pare că situația nu este atât de gravă și stăm destul de bine la colectă, așa cum spune Iulia Stanciu, directorul Centrului Județean de Transfuzie Sangvină. Ba mai mult, aceasta spune că, cel ami probabil, se va ajunge la același număr de donatori de anul trecut, de 4000 de persoane.
„E adevărat, acum este o cerere mai mare, ca să evităm cuvântul criză, pentru că sunt restricții epidemiologice din cauza virusului H1N1, se contraindică la donare persoanele care au tranzitat zonele respective, pe o perioadă de 28 de zile. Luna iulie a fost mai slabă ca și număr de donatori, dar stăm bine la colectă și, oricum, am depășit 5000 de unități recoltate anul trecut. Estimăm același număr, cel puțin”, spune Iulia Stanciu.
În continuare, cele mai multe cereri nesoluționate sunt pe grupele rare, Rh negativ, dar directorul centrului târgoviștean speră ca acum, odată cu acțiunile de donare inițiate de Asociația React, în cadrul Caravanei mobile “O șansă pentru viață” , numărul donatorilor să crească, chiar dacă nu spectaculos, având în vedere că este vorba de donare neremunerată.
Așa cum spunea și la începutul acestui an Iulia Stanciu, personalul centrului, deși foarte redus, la doar 12 angajați, este receptiv la acțiunile de donare de sânge, chiar dacă, de multe ori se întâmplă să fie organizate în afara programului. În plus, donarea de sânge este benefică, dacă persoanele care vor să doneze sunt compatibile cu profilul pe care trebuie să îl aibă un donator. De asemenea, riscul de contaminare cu vreo boală este nul. În schimb, multe persoane care vin să doneze descoperă că suferă de boli de care nici nu știau, de la HIV, până la diabet, pentru că la centru, sângele este supus unor teste ample, în cadrul unor proceduri clare, pe care un om nu le face în mod obișnuit.
Dacă în alte orașe mari din țară precum precum municipiul Târgu Jiu, este criză de donatori de sânge, numărul acestora scăzând la jumătate față de lunile anterioare, la noi se pare că situația nu este atât de gravă și stăm destul de bine la colectă, așa cum spune Iulia Stanciu, directorul Centrului Județean de Transfuzie Sangvină. Ba mai mult, aceasta spune că, cel ami probabil, se va ajunge la același număr de donatori de anul trecut, de 4000 de persoane.”E adevărat, acum este o cerere mai mare, ca să evităm cuvântul criză, pentru că sunt restricții epidemiologice din cauza virusului H1N1, se contraindică la donare persoanele care au tranzitat zonele respective, pe o perioadă de 28 de zile. Luna iulie a fost mai slabă ca și număr de donatori, dar stăm bine la colectă și, oricum, am depășit 5000 de unități recoltate anul trecut. Estimăm același număr, cel puțin”, spune Iulia Stanciu.În continuare, cele mai multe cereri nesoluționate sunt pe grupele rare, Rh negativ, dar directorul centrului târgoviștean speră ca acum, odată cu acțiunile de donare inițiate de Asociația React, în cadrul Caravanei mobile “O șansă pentru viață” , numărul donatorilor să crească, chiar dacă nu spectaculos, având în vedere că este vorba de donare neremunerată.Așa cum spunea și la începutul acestui an Iulia Stanciu, personalul centrului, deși foarte redus, la doar 12 angajați, este receptiv la acțiunile de donare de sânge, chiar dacă, de multe ori se întâmplă să fie organizate în afara programului. În plus, donarea de sânge este benefică, dacă persoanele care vor să doneze sunt compatibile cu profilul pe care trebuie să îl aibă un donator. De asemenea, riscul de contaminare cu vreo boală este nul. În schimb, multe persoane care vin să doneze descoperă că suferă de boli de care nici nu știau, de la HIV, până la diabet, pentru că la centru, sângele este supus unor teste ample, în cadrul unor proceduri clare, pe care un om nu le face în mod obișnuit.