Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa: „A scăzut dramatic colecta”

Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa se confruntă în această perioadă cu o scădere serioasă a numărul de  donatori! De la 400-500 de donatori pe lună s-a ajuns la circa 200 de prezentări la donare în luna aprilie, donarea scăzând la mai mult de 50%. Directorul instituţiei, dr. Iulia Stanciu recunoaşte că nici cererea de sânge nu a fost foarte mare în această perioadă datorită faptului că spitalele nu mai fac internări, cu excepţia urgenţelor. De asemenea, un motiv serios pentru care donatorii se pare că ocolesc momentan Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa este şi vecinătatea acestuia cu Spitalul de Boli Contagioase unde sunt internaţi pacienţii cu coronavirus din judeţ.

„În această perioadă, la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa, ca şi la celelalte centre din ţară, se face o monitorizare  a scăderii colectei. Noi trebuie să raportăm în fiecare dimineaţă stocul de sânge şi produsele, pentru a se face o monitorizare. S-a constatat că a scăzut dramatic colecta în această perioadă, dar şi cererea a scăzut. De exemplu, la noi, la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa care recolta lunar de la  400-500 de donatori, luna trecută au fost până în 200 de donatori, mai exact 170 donatori. Am avut între 6-10 donatori… într-o zi bună. Este adevărat că şi cererea a scăzut pentru că în spitale deocamdată se internează doar urgenţele. Grupele rare de sânge sunt în deficit, la fel ca şi concentratul trombocitar pe care nu l-am mai putut face momentan pentru că nu mai avem donatori fideli.

Nu am respins donatori, dar nu au mai venit ei. Vecinătatea cu Spitalul de Boli Infecţioase i-a reţinut deşi noi aplicăm nişte măsuri speciale, ca peste tot, nu primim decât doi – trei donatori simultan în centru, ca să nu se petreacă. Noi îi aşteptăm de la orele 7.30  până la 11.00, după care încheiem lucrul cu publicul, aplicăm măsurile de dezinfecţie şi trecem în laborator. Noi îi mai sunăm la telefon, dacă avem nevoie de ceva în mod special, şi lumea vine, mai reticenţi… dar au venit. Problema este că noi, mare parte din creşterea colectei o avem din colecta mobilă. De exemplu acum trebuia să fim în colectă cu Arhiepiscopia Târgovişte, dar au picat toate acţiunile unde se adună multă lume”, a punctat dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmboviţa.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro