După o perioadă îndelungată de post preparatele tradiţionale de pe masa de Paşti îi vor ademeni pe toţi . Ouăle, pasca, ciorba de miel, friptura şi cozonacul sunt doar câteva dintre bunătăţile pregătite cu ocazia acestei sărbători. Medicii ne atenţionează însă că trebuie să avem grijă la ce consumăm pentru că acum apar şi primele probleme nedorit, de la indigestie până la toxiinfecţiilor alimentare şi în cele mai grave situaţii accidentele vasculare.
Alimentele pe bază de carne şi ouă sunt mai greu de digerat, mai ales dacă acestea sunt consumate în exces. Balonarea, greaţa, arsurile şi durerile stomacale sunt primele semnale ale indigestiei. Aceasta se poate trata în primă instanţă cu medicamente, însă în unele cazuri aceste stări se accentuează ajungându-se la dureri în piept şi îngălbenirea pielii. apariţiei toxiinfecţiilor alimentare este mult mai mare în preajma Sărbătorilor Pascale din cauza abuzului de alimente care conţin multe grăsimi, sare şi zahăr.
Pentru a petrece liniştiţi alături de familie şi prieteni, medicii nutriţionişti oferă ca de fiecare dată câteva sfaturi utile:
-evitarea consumului de carne care provine din tăieri clandestine;
-păstrarea alimentelor uşor digerabile la frigider(ouă, maioneză,creme);
-prepararea cremelor şi a prăjiturilor cu ouă de găină şi nu cu cele de raţă sau gâscă;
-evitarea combinaţiilor de alimente grase, condimentat, cu alcoolul, cofeina şi sucurile carbogazoase;
-pauze de cel puţin 30 de minute între felurile de mâncare;
-consumul de fructe care să stimuleze digestia;