kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Ai „fumat” în urmă cu câteva săptămâni? În România asta înseamnă „sub influența psihoactivelor” și poți ajunge la închisoare

În ultimii ani sunt tot mai mediatizate cazuri de șoferi care produc accidente sub influența substanțelor psihoactive. Numărul lor a crescut exponențial, din momentul în care există în dotarea poliției aparate care detectează urmele consumului. Există și o modificare legislativă conform căreia șoferii sub influența alcoolului sau a drogurilor care provoacă accidente mortale nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Zilele acestea cazul tânărului  șofer care sub influența consumului de droguri a omorât alți doi tineri  este capul de afiș al publicațiilor. În cazul acestuia vorbim de o substanță activă  care i-a influențat în mod direct comportamentul. Doctorul Cristian Paparău (foto) atrage atenția că o decizie a ICCJ face ca în practica instanțelor din România să nu prea existe diferență între „substanța activă” și „substanța metabolizată”. Așa că cei care merg în țari unde consumul este permis și se reîntorc în România, pot suporta rigorile legii și la câteva săptămâni după consum, când substanța chiar dacă nu mai influențează în mod direct organismul, este detectată de teste, și riscă închisoarea în aceeași măsură cu un consumator depistat cu substanță activă.

„Noțiunea de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive” dă fiori multor șoferi, însă este pretabilă interpretărilor, ducând la pedepse diferite pentru consumul aceliași substanțe, în circumstanțe similare.

Tot lanțul cauzal pornește de depistarea prin teste rapide a unor substanțe „psihoactive” în sângele și/sau urina conducătorilor auto. Aceste teste nu fac diferențierea între substanța activă (cea care induce efectele la nivelul sistemului nervos central) și metaboliții aceste substanțe (componente inactive ale substanței).

În multe situații conducătorii auto au în organism doar metaboliți ai unor substanțe considerate psihoactive, rezultate în urma unui consum cu până la câteva săptămâni anterior. De exemplu, un cetățean român se deplasează într-un stat în care consumul de cannabis este permis de lege, consumă ocazional această substanță, revine în țară după ceva timp și este depistat pozitiv.

Expertiza medico – legală toxicologică rămâne singura probă obiectivă care poate atesta calitativ și cantitativ prezența unei substanțe psihoactive (inclusiv metabolit) în organismul persoanei.

Elementul de tipicitate obiectivă prevăzut în norma de incriminare presupune în mod necesar alterarea capacităților psihofizice ale subiectului și, implicit, diminuarea aptitudinii de a conduce vehiculul pe drumurile publice, de unde rezultă importanța examenului clinic obiectiv – singura probă care poate atesta alterarea funcțiilor cognitive, inclusiv atenția și capacitatea de reacție ale conducătorului auto.

Conform deciziei nr. 365/RC din 16 octombrie 2020 a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, „o persoană se află sub influența substanțelor psihoactive, în sensul dispozițiilor art. 336 alin. (2) C. pen., ori de câte ori în organismul său au fost introduse – prin ingerare, injectare, inhalare, fumat sau prin orice alt mod – substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, fiind irelevantă, sub acest aspect, cantitatea de substanță consumată sau depistată în probele biologice ale făptuitorului, ulterior săvârșirii acțiunii ce constituie elementul material al infracțiunii analizate. În mod asemănător, persoana care a consumat astfel de substanțe se află sub influența lor chiar și atunci când modificările aduse funcțiilor sale cognitive sau comportamentului nu sunt vizibile sau ușor identificabile”.

Astfel indiferent dacă în organism există substanță activă sau metabolit sau dacă funcțiile cognitive nu sunt afectate, persoana este considerată „sub influența substanțelor psihoactive”. Această decizie este considerată un precedent pentru unii procurori sau judecători, făcând irelevante expertiza medico – legală toxicologică sau examenul clinic al persoanei.” a precizat dr. Cristian Paparău pentru Gazeta Dâmboviței.

 

@dr_cristian_paparau

Sintagma “sub influenta substantelor psihoactive” este putin cam invechita si ar trebui sa se faca un update semnatic si legislativ. Urmariti in aceast video capcana pe care o poate crea aceasta sintagma, culpabilizand un consum mai vechi.

♬ sunet original – dr Cristian Paparău


Gazeta Dâmboviței și Kiss Fm Târgoviște recomandă revista www.municipiultargoviste.ro

 

Preotul catolic Ioan Solomon: „Nu privesc omul după credință. Suntem toți la fel”

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media