ortooxacell kiss2022.gif Flax

Mâncăm sănătos, trăim sănătos! Rezistența la schimbare

În cadrul noii rubrici în Gazeta Dâmboviței, numită Mâncăm sănătos, trăim sănătos!,  specialistul în nutriție  Alina Mihai vă va oferi, astăzi, informații prețioase despre rezistența la schimbare într-un regim alimentar.

 

De cate ori nu ne-am propus sa facem o schimbare in ceea ce priveste stilul nostru de viata, ca tot de atatea ori sa gasim argumente care sa ne impiedice sa o facem? Hai sa recunoastem, nu e asa de usor sa faci o schimbare majora in viata ta, indiferent de ce natura este aceasta. De fiecare data cand am incercat sa adoptam un stil de viata sanatos, am intampinat diferite bariere (oameni, lucruri, sentimente sau emotii) care fie au incetinit procesul, fie l-au oprit de tot. In acest caz ne confruntam cu rezistenta la schimbare. Aceasta apare de fiecare data cand simtim ca ceva ameninta starea de fapt actuala.

Cand vine vorba de argumente impotriva schimbarii, devenim foarte inventivi. Printre cele mai des invocate gasim:

  • timpul sau mai degraba lipsa acestuia. Enumeram tot felul de activitati si lucruri pe care le avem de facut. Si in loc sa gasim solutii pentru a eficientiza timpul, ne convingem singuri ca nu mai e loc in programul nostru pentru a manca sanatos sau a face macar putina miscare;
  • comoditatea. Ne dorim o schimbare si vrem rezultate cat mai rapid posibil, insa nu suntem dispusi sa depunem nici cel mai mic efort pentru a ajunge acolo;
  • teama. Cred ca este cel mai aprig adversar atunci cand vine vorba despre schimbare. Te va convinge sa nu actionezi, deoarece schimbarea nu este cel mai potrivit lucru pentru tine si iti va spune ca nu esti pregatit pentru asta si nu vei putea face fata;
  • esecul. De cate ori nu ai incercat sa ai stil de viata sanatos, ca la primul obstacol sa abandonezi? De ce ai face-o din nou, daca stii ca nimic din ceea ce ai incercat pana acum nu a functionat? Pentru ca nu conteaza de cate ori cazi, ci de cate ori te ridici, si pentru ca rezultatele nu apar daca nu incerci.

Important este sa constientizezi care sunt obstacolele, ce anume te impiedica sa faci acea schimbare si sa incerci sa le depasesti, rand pe rand. De fiecare data cand iti argumentezi de ce nu poti sau nu e momentul sa faci o schimbare, gandeste-te la beneficiile pe care le-ai avea in urma acesteia. Ce iti doresti sa obtii in urma acelei schimbari? Fie ca te motiveaza rezultatele imediate (sa ai mai multa energie, sa arati si sa te simti mai bine) sau cele pe termen lung (precum diminuarea riscului de aparitie a diferitelor afectiuni), important este sa nu pierzi din vedere acest lucru.

Totodata, trebuie sa iei in calcul faptul ca acesta este un proces de lunga durata, iar trucul consta in a avea rabdare. Nimic nu se intampla peste noapte, asa cum kilogramele nu s-au acumulat de ieri pe azi, iar stilul de viata haotic nu il practici de curand, ci ai lucrat la el cu constiinciozitate vreme indelungata. Asadar, ai nevoie de tot atata timp sa te adaptezi noilor obiceiuri.

Si nu in ultimul rand, fii bland cu tine.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media